Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zondag 20 september 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 19 september 2016 om 09:50

Pardubice - De Gouden Helm van Pardubice is toch wel een van de echte klassieke wedstrijden op de speedway kalender. Elk jaar trekken duizenden speedway fans naar Pardubice voor een compleet weekend speedway en feest. Al op vrijdag begint het driedaagse race weekend met op zondag de Zlata Prila als grote afsluiter. Aan de start stonden 38 rijders uit 19 verschillende landen, met onder andere grote namen als Emil Sayfutdinov, Nicki Pedersen en Chris Harris.

Op de grote brede baan van Pardubice wordt er met zes rijders in de baan gestart wat zorgde voor spectaculaire wedstrijden. De 2016 editie was een van de beste Gouden Helm wedstrijden die wij tot nu toe hebben gezien, al was de baan na 3 dagen hard racen wel toe aan wat werk. De binnenlijn was de enige optie, en deze was inmiddels net als beton met de banden sporen duidelijk te herkennen.

Sayfutdinov wist na 32 heats racen de 68ste editie Gouden Helm in ontvangst te nemen, al moest de grote finale opnieuw gestart worden. Pedersen had maar een doel, en dat was het winnen van de Gouden Helm. Dat iedereen hiervoor moest wijken zagen we in de vierde (van zes) ronde toen hij vol in Sayfutdinov reed en hierdoor crashte. Pedersen werd afgevoerd naar het ziekenhuis en volgens de laatste berichten is zijn seizoen afgelopen. Hij liep bij zijn crash een gebroken nekwervel, pols en ribben op.

In de grote finale was het Sayfutdinov die de race over zes rondes wist te winnen. De gehele race werd hij op z'n hielen gezeten door de Poolse Noor Rune Holta. De winnaar van 2009 en 2011 is inmiddels een beetje op z'n retour maar kwam gistermiddag aardig dicht in de buurt om toch nog een keer Pardubice te winnen. Martin Smolinski werd erg sterk derde na een mooie race met Peter Ljung en Max Fricke.

Naast de grote speedway namen zagen we ook een aantal langbaan namen op de start lijst. Josef Franc en Alessandro Milanese konden gelijk na de Langbaan GP van Vechta hun spullen inpakken om richting Pardubice te vertrekken. Milanese moest in de voorrondes starten en strandde hier gelijk met 2 puntjes. Franc was al geplaatst voor de kwartfinales, maar kwam helaas geen ronde verder. 'Het is moeilijk om gelijk zo ver in de wedstrijd te moeten starten, veel andere rijders hebben in de voorrondes al wat kunnen trainen' aldus Franc vlak na de wedstrijd.

De volledige uitslag is terug te lezen bij Speedwaylive.eu.