5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

De Gouden Helm van Roden staat weer op het spel

Nieuwsbericht Geplaatst op woensdag 21 september 2016 om 17:50 Geplaatst op 21.09.2016 om 17:50

Zondag 25 september wordt er weer gestreden om de traditionele Gouden Helm van Roden. Eén van de hoogtepunten op de Nederlandse grasbaankalender. Dit jaar wordt het kleinood vergeven binnen een ronde tellende voor het Open Nederlands Kampioenschap. Dat betekent niet dat er geen internationale toppers aan de start staan. Sterker nog, de kersverse Europees kampioen James Shanes heeft zijn komst aangekondigd. Achttien topcoureurs binden met elkaar de strijd aan om de felbegeerde Gouden Helm en de ONK-punten. De races tijdens de Rodermarkt feestweek zijn tevens het jaarlijks ‘highlight’ op het Speed Centre in het Steenbergerveld.

Oorspronkelijk zou de wedstrijd in Roden de laatste ONK-race voor de Specialklasse Senioren, de koningsklasse binnen de baansport, zijn. Echter de wedstrijd in Noordwolde moest door slecht weer voorafgaande aan de races worden verplaatst. De Stichting Motorsport Roden staat achter dit besluit. De stichting vindt het belangrijk dat er voldoende startgelegenheid behouden blijft en dat daarmee een waardig kampioen kan worden gehuldigd. De rijders zullen in ieder geval ‘alle remmen los’ gooien om een goede uitgangspositie te verwerven voor de laatste ONK-race op 9 oktober in Noordwolde.

Vorig jaar ging de Gouden Helm naar de Duitse Matthias Kröger. De Nederlanders zullen er alles aan doen om de Gouden Helm ditmaal in Nederland te houden. Alle zeven Nederlandse deelnemers die zich plaatsten voor de Europese finale, welke op 11 september jl in het Engelse Swingfield werd verreden, komen aan de start. Tijdens de EK-finale waren, Jannick de Jong, Dirk Fabriek en Romano Hummel op de goede weg richting een podiumplek. Maar op het laatste moment werden deze drie rijders overvallen door de pechduiveltjes en moest regerend Wereld- en Nederlands kampioen Jannick de Jong de titel overdragen aan James Shanes. De Jong, Fabriek en Hummel zullen op het snelle gravel van Roden hun revanche nemen op de kersverse Europees kampioen James Shanes uit Engeland.

Op dit moment wordt het ONK aangevoerd door regerend Wereld- en Nederlands kampioen Jannick de Jong. Dirk Fabriek en Romano Hummel staan één punt achter op De Jong. Ook de jonge honden Mark Helmhout en Dave Meijerink hebben al bewezen snel te kunnen op het gravel van Roden. De kansen op de Nederlandse titel liggen daarom nog volledig open. Verder staan er deelnemers uit Duitsland Engeland en Denemarken op de startlijst.

Tot de kanshebbers op de dag overwinning, maar ook de Nederlandse titel,  behoort ook de pas 17-jarige lokale held Romano Hummel uit Hoogkerk. Hummel is sinds dit jaar clubrijder van de Stichting Langbaan Groningen, de zuster vereniging van de Stichting Motorsport Roden. Vorig seizoen promoveerde hij tussentijds naar het internationale niveau en heeft inmiddels al hoge ogen gescoord op EK- en WK niveau. Hij maakte deel uit van het Nederlandse landenteam dat in juli wereldkampioen werd en werd bij zijn debuut in de Europese finale negende. Hummel is een vaste klant tijdens de trainingsdagen op het Speed Centre en kent dus elke meter van het circuit als zijn broekzak. Zal hij die trainingsarbeid om kunnen zetten in een plaats op het erepodium?

Maar er is meer! Voor de Specials Nationalen zal er wederom een landenwedstrijd worden verreden tussen Nederland, Engeland en Duitsland. Na het grote succes van vorig jaar wordt ook nu weer een ronde van het Britse Super Series Sidecars 500cc verreden. Dat het Speed Centre Roden een grote aantrekkingskracht heeft op buitenlandse rijders, blijkt wel uit de grote belangstelling en deelname. Er komen combinaties uit vijf verschillende landen naar Roden. Ook de talenten in de 125cc Specialklasse maken hun opwachting en rijden hun laatste wedstrijd voor het kampioenschap in Roden. De altijd spectaculaire Shorttrack ST1 klasse maakt het programma compleet. De kans is groot dat in de ST1 klasse het kampioenschap zal worden beslist.

Het bestuur van de Stichting Motorsport Roden en de medewerkers op het Speed Centre Roden zullen er weer alles aan doen om de accommodatie er spik en span uit te laten zien, zodat u zich thuis zult voelen. De trainingen starten zondag 25 september om 10:00 uur en de start eerste heat zal om 13:00 zijn. De weg naar het Speed Centre Roden zal vanuit de wijde omgeving met borden worden aangegeven. In de uw navigatiesysteem kunt u Amerika 26, 9342 TC Een invoeren.

Entreeprijzen

Volwassenen: €12,00
Jeugd 12 tot en met 15 jaar: €6,-
Kinderen tot en met 11 jaar onder begeleiding gratis