Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
maandag 25 mei 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 1 april 2017 om 11:27

Heerenveen - Voor 4500 man publiek wist de Russische ijsspeedway rijder Eduard Krysov gisteravond in Heerenveen de Roelof Thijs Bokaal te winnen. Het hypermoderne Thialf ijsstadion is dit jaar voor het eerst weer het toneel voor de ijsraces en de bezoekers kregen via het knockout raceschema een zeer spannende wedstrijd te zien. Mede door prima prestaties van onze Nederlandse jongens was het een avondje om echt van te genieten.

De verassing van de avond was zonder twijfel Jasper Iwema. De oud Moto-3 rijder is er dit jaar voor het eerst bij op de ijsracer en wist hoge ogen te gooien op het Friese ijs. Iwema knokte zich sterk naar de derde ronde waarin hij voor het eerst pech kreeg. De motor wou niet aanslaan en ver na het verstrijken van de twee minuten kreeg Franky Zorn hem eindelijk aan de praat.

Iwema mocht welliswaar starten, maar werd natuurlijk wel gediskwalificeerd vanwege de late start. Tijdens zijn volgende heat sloeg het noodlot toe en viel hij in een leidende positie uit met een afgebroken bougie. Voor Iwema was het hierna over en uit en werd hij gedeelte 11de. Deze 11de plek deelde hij overigens met Bart Schaap die even ver kwam als Iwema.

De wildcard voor de Grand Prix's van vandaag en morgen, Simon Reitsma, mocht in een ronde eerder al zijn spullen pakken. Reitma zat dicht bij de kwalificatie voor de volgende ronde maar een foutje in de laatste ronde gooide roet in het eten. 'Ik wist dat ik hem binnenin moest houden maar dreef toch iets naar buiten en hierdoor werd ik alsnog ingehaald' aldus Reitsma.

Voor Jimmy Tuinstra was het helaas al eerder in de wedstrijd voorbij. Tuinstra junior lag in de eerste heat aan de leiding maar door een foutje ging hij na het uitkomen van de eerste bocht onderuit. Door deze crash moest hij gelijk naar de verliezersronde waarin het derde werd, en dus uitgeschakeld werd. Tijdens deze verliezersrondes mogen telkens de eerste twee rijders een ronde verder.

In de grote A-finale zagen we dan wellicht geen Nederlandse rijders maar toch was de spanning om te snijden. De Zweed Martin Haarahiltunen pakte aanvankelijk de leiding voor Krysov en wist dit een aantal rondes vol te houden. Krysov was sowieso al de gedoodverfde favoriet en had het toch even moeilijk tegen de Zweed. Toch was het uiteindelijk alsnog Krysov die de wedstrijd wist te winnen. Haarahiltunen werd tweede voor de Oostenrijke junior Charly 'Sheen' Ebner. Sebastian Gegenbauer werd verassend vierde.

De uitslag:

1. Eduard Krysov (RU)
2. Martin Haarahiltunen (SE)
3. Charly Ebner (AT)
4. Sebastian Gegenbauer (DE)
---
5. Lukáš Hutla (CZ)
6. Jonas Andersson (SE)
7. Franz Mayerbüchler (DE)
8. Andreas Westlund (SE)
---
9. Tobias Busch (DE)
Tomi Tani (FI)
---
11. Jasper Iwema (NL)
Bart Schaap (NL)
---
13. Mikael Flodin (SE)
Simon Reitsma (NL)
---
15. Viktor Svensson (SE)
---
16. Jo Saetre (NO)
Reinhard Greisel (DE)
---
18. Robert Irving (GB)
Radek Hutla (CZ)
---
20. Jimmy Tuinstra (NL)
David Lizák (CZ)
---
22. Erwin Schuster (AT)