Het persbeleid tijdens de Nederlandse baansport wedstrijden......

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 17 april 2017 om 19:30 Geplaatst op 17.04.2017 om 19:30

Als baansport fotograaf bezoek ik elk jaar een kleine 100 wedstrijden in vele landen. Inmiddels heb ik wedstrijden gezien in 20+ landen en maak ik overal met veel plezier mijn foto's en verzorg ik gratis promotie voor baansport evenementen. Gratis promotie waar we overigens vaak zelf veel moeite voor moeten doen om uberhaupt een stukje te kunnen schrijven. Anno 2017 is het nog niet voor alle clubs helemaal duidelijk hoe met de pers om te gaan, en ook vandaag in Balkbrug waren er weer de nodige problemen.

Tegenwoordig krijgt bijna iedereen die een camera heeft accreditatie voor baansport evenementen en mogen ze met een camera van de Intertoys ook gewoon het middenterrein op. Tijdens een EK-wedstrijd mogen zes fotografen op het middenterrein, en van Balkbrug mochten we zelf regelen hoe we dit zouden indelen. Twee van deze hesjes gingen echter naar club fotografen, voor de overige vier mochten we met 18 man het uitzoeken. Een soortgelijke situatie zagen we vorig jaar met Vries, alleen waren daar nog meer fotografen.

De hesjes waren inmiddels al snel verdeeld en met volle verbazing sta je dan van de zijlijn te bekijken welke ‘oh-zo-belangrijke’ fotografen gelijk een hesje aan heeft. Een aantal pro-fotografen (FIM licensed), waaronder ondergetekende, vonden dit wel prima en bleven wel aan de buitenkant. Tijdens het derde blok was er nog ruimte op het middenterrein en ging ik op het allerlaatste moment alsnog naar het middenterrein, weliswaar met een eigen hesje. De officiële instructie over het 'hesjesbeleid' is overigens niet gecommuniceerd en kreeg ik dit via een concullega te horen. De 'officiële' foto-hesjes mocht je overigens, erg logisch, in de eerste bocht ophalen, en niet op het rennerskwartier (waar je het zou verwachten). Als pers wil je immers, wanneer nodig, snel in contact komen met de renners.

Na de heats ging ik dan weer terug naar het rennerskwartier, maar dit was te gemakkelijk. Tijdens mijn loopje naar de fuik werd ik al uitnodigend aangekeken door de official ter plaatste. 'Mensen met een hesje mogen absoluut niet door de fuik van het rennerskwartier' was het relaas. Allemaal leuk en aardig, maar dit heb ik nog nooit mee gemaakt. Na dat ik meermaals had aangegeven dat ik met een eigen hesje alsnog door wou werd ik dan bruut weggewerkt en terug het middenterrein opgestuurd. 

Op dit soort momenten vraag ik me echt af waarom ik me al jaren met zo veel pijn en moeite inzet voor onze geliefde sport. Ik werk al sinds 2004 aan Baansportfansite.nl, en baansport is mijn grote passie. Dit soort ongein is helemaal niet nodig, en met een paar ‘tweaks’ is het persbeleid zo naar een beter niveau. Een begin zal al zijn om iedereen zonder FIM-perskaart bij voorbaat al te weigeren, en selectiever te kijken naar de personen die zich daadwerkelijk inzetten voor de baansport. Gelukkig zijn er ook clubs die dit wel voor elkaar hebben, en kijk ik al uit naar de volgende ONK-wedstrijd in Eenrum!

Jesper Veldhuizen