Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
dinsdag 31 maart 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 16 juni 2012 om 19:47
Aankomend weekend (22 en 23 juni) worden weer de jaarlijkse grasbaanraces in het Groningse Opende verreden. Zoals gewoonlijk worden op de vrijdag de Jeugd & Nationaal wedstrijd en op zaterdag de Internationale wedstrijd.

Persbericht:

Opende klaar voor internationale grasbaanraces

OPENDE – Traditiegetrouw een week voor de TT-races in Assen staat Opende in het teken van de internationale grasbaanraces. Op vrijdagavond 22 juni en zaterdagavond 23 juni scheuren de motoren weer over de fraaie ‘Opender Kuip’ aan de Provincialeweg. Het is alweer de 29e editie van het ‘Spektakel van Opende’, een evenement dat is uitgegroeid tot een van de grootste motorsportevenementen in de wijde regio.

Op de vrijdagavond (aanvang 17.30 uur) wordt het nationale programma afgewerkt. Dan komen de jeugd en de zogeheten crossklassen aan bod met daarin veel regionale coureurs. Het hoofdprogramma is traditioneel op de zaterdag. Dan wordt de internationale race verreden. De voorstelling van de rijders begint om 16.30 uur, waarna om 17.00 uur het grote geweld losbarst. In tegenstelling tot de voorgaande jaren komen er dit jaar geen zijspannen aan het vertrek. Wel komt de altijd spectaculaire shorttrackklasse aan de start.

De organiserende Stichting Baansport heeft deze dag concurrentie van de finale van het WK voor landenteams, dat in Frankrijk wordt verreden. “Toch hebben we een prima deelnemersveld weten te contracteren”, weet Eddy Alting, die belast is met het aantrekken van de coureurs. “Ons uitgangspunt is om een evenwichtig deelnemersveld aan de start te hebben. De toeschouwers willen strijd zien en dat krijg je op die manier. En onze baan leent zich daar prima voor.” De baan is met haar lengte van 440 meter in verhouding kort in tegenstelling tot sommige grasbanen in Duitsland, die soms twee keer zo lang zijn. Eddy Alting: “Een korte baan levert echter altijd spannende wedstrijden op en nooit optochten.”

Ons land wordt vertegenwoordigd door Dirk Fabriek uit Zorgvlied, die met een Belgische licentie rijdt en als een van de belangrijkste kandidaten voor het podium geldt. Zijn landgenoten Sjoerd Rozenburg, Henri van der Steen, Erik Eijbergen, Pascal Swart, Nick Lourens en Lars Zandvliet (reserve) vormen verder de Nederlandse inbreng. Gemakkelijk zullen zij het zeker niet krijgen, want in Enrico Janoschka (Duitsland) en de Oekraïner Vladimir Trofimov treffen zij tegenstanders, die allen de ‘Grote Prijs van Opende’ al eens wisten te winnen. Op de deelnemerslijst staan verder o.a. de Zweed Joël Nyström en de Duitsers Christian Hülshorst en Keijo Bünning.

Regionale favorieten
Naast de internationale klasse wordt gereden in diverse nationale klassen, waarvan sommige op de vrijdagavond en andere op de zaterdagavond. In deze klassen komen veel regionale favorieten uit zoals Lazar de Vries, Joey van Kammen, Richard IJbema, Wilco Elzinga, Wiemer Borger, Jan Stienstra, Kyra Wassenaar en Hendrik Hamstra (allen Opende), Evert van Til, Peter van Dekken (beiden Harkema), Wietske de Jong, Jan de Jong, Klaas Poppinga en Jan Okke Loonstra (allen Surhuisterveen), Fokke Jan de Haan en Mike Pultrum (Drogeham), Wouter de Jong (Buitenpost), Auke de Graaf en Roelof Postma (Kollumerzwaag), Rindert Boonstra (Noordburgum), Froukje Helmhout en Maik Helmhout (beiden Zwaagwesteinde). In de specialklasse nationaal komen Hylke Dijkema (vroeger Leek) en Henk Snijder, twee ex-internationals aan het vertrek. In deze klasse starten ook een aantal Duitse B-rijders.