Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
maandag 3 augustus 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 9 augustus 2012 om 21:51
Op zondag 19 augustus vindt op één van de mooiste en snelste grasbanen in Europa, de 625 meter lange “Droombaan" in Eenrum, de Finale om het Europees Kampioenschap Grasbaan Solo plaats.

Persbericht:

De 20 beste grasbaan-coureurs van Europa zullen in Eenrum aan het startlint verschijnen en het beloven bij voorbaat spectaculaire en spannende races te worden die vele (motor)sportliefhebbers uit binnen- en buitenland zullen trekken. De coureurs komen uit zes landen: Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Tsjechië en uiteraard Nederland.

Gelijkwaardig rijdersveld en vele favorieten voor Europese titel

De EK Grasbaan Finale belooft dit jaar bijzonder spannend te worden, er zijn vooraf nl. niet enkele uitgesproken favorieten aan te wijzen. Veel coureurs maken serieus kans op de belangrijkste prijs in deze baansport-discipline. Tot de kanshebbers behoren bijvoorbeeld Martin Smolinski (Europees kampioen grasbaan 2011), Jannick de Jong (vice-Europees kampioen grasbaan 2011), Josef Franc (winnaar GP3 WK Langbaan 2012), Dirk Fabriek (vice-Europees kampioen grasbaan 2005 en vice-wereldkampioen 2008 en 2009), Stephan Katt (Europees kampioen grasbaan 2006 en 2009 en 3e plaats WK Langbaan 2011), Stephane Tresarrieu (Europees kampioen grasbaan 2008 en vice-wereldkampioen langbaan 2009), Ales Dryml, Matthias Kröger, Jörg Tebbe, Glenn Phillips en Richard Hall. Omdat de Eenrumer baan lang en breed is, kunnen zowel de grasbaan-, langbaan- als de speedwayspecialisten allemaal uitstekend uit de voeten op de baan en dat maakt het extra interessant.

Kwalificaties EK Grasbaan Solo 2012

Via de 1e semifinale op 26 mei in het Franse Artigues de Lussac hebben de volgende 10 coureurs zich voor Eenrum geplaatst:

Stephane Tresarrieu/FR, Ales Dryml/CZ, Glen Phillips/GB, Tom Perry/GB, Theo di Palma/FR, Richard Wolff/CZ, Dirk Fabriek/NL, Keijo Bünning/D, Jerome Lespinasse/FR en Joel Nyström/SE.

Verrassend was de uitschakeling van Andrew Appleton, de Europees kampioen van 2010 en in dat jaar ook winnaar van de GP4 WK Langbaan in Eenrum. Verrassend ook de plaatsing van enkele nieuwe talenten die zich voor het eerst plaatsten voor de EK Finale zoals de Brit Tom Perry (17 jaar), de Fransman Theo di Palma en de Duitser Keijo Bünning.

Via de 2e semifinale op 28 juli in het Duitse Werlte plaatsten zich voor 5500 toeschouwers:

Stephan Katt/D, Matthias Kröger/D, Jörg Tebbe/D, Jannick de Jong/NL, Martin Smolinski/D, Jeffrey Woortman/NL, Paul Cooper/GB, Richard Hall/GB, Mark Stiekema/NL en Josef Franc/CZ.

Jeffrey Woortman (Tytsjerk) maakte een hele sterke indruk en de talentvolle Fries lijkt definitief de aansluiting met de Europese (sub)top te hebben gevonden. Verrassend was de uitschakeling van de jonge Aki-Pekka Mustonen, het grote talent uit Finland werd na een val uiteindelijk slechts 15e.

Speedway-professionals in EK Finale

De laatste jaren proberen steeds meer speedway-professionals het ook in twee andere baansport-disciplines: op de langbaan en op de grasbaan. In Eenrum zullen dan ook enkele beroeps-speedway-coureurs aan de start verschijnen zoals Martin Smolinski uit Duitsland en de Tsjechen Ales Dryml en Josef Franc. Franc, slechts reserve in Eenrum na zijn pittige val tijdens de B-finale in Werlte, baarde dit seizoen opzien door als wild-card rijder als zevende te eindigen tijdens GP3 van het WK Speedway in Praag. Mocht Franc door het uitvallen van een coureur alsnog als vaste rijder meedoen, dan is hij een belangrijke kandidaat voor de titel.

EK Finale: 12 heats, B-finale en de allesbeslissende A-Finale

In de 12 heats zullen alle coureurs vier keer starten (per heat starten zes coureurs), in deze heats zullen de coureurs zoveel mogelijk punten moeten proberen te verzamelen om de semifinale te bereiken. Na de 12 heats (series) wordt de tussenstand opgemaakt, de beste vier gaan rechtstreeks door naar de A-Finale. De als nummers vijf tot en met tien geklasseerden uit de series plaatsen zich voor de B-Finale. De nummers één en twee in deze heat plaatsen zich ook voor de A-Finale. In de allesbeslissende A-Finale, waarin de spanning voor de start altijd te snijden is, is de klassering bepalend is voor de einduitslag; winnaar van de A-Finale (ongeacht het aantal behaalde punten in de series) is dus Europees kampioen.

Droombaan Eenrum: één van de snelste grasbanen in Europa

De 625-meter lange baan van Eenrum wordt door velen geroemd om zijn mooie ruime, oplopende bochten en de hoge snelheden die gehaald worden. De snelheid van de coureurs kan oplopen tot boven de 160 km/uur. Als u bedenkt dat een grasbaanmotor (een ‘special’) geen remmen heeft en de coureurs schouder aan schouder driften in de bochten en rakelings langs de boarding racen, zult u begrijpen dat deze mannen en heel groot hart moeten hebben. Veel coureurs zijn zeer aan elkaar gewaagd en de grote Eenrumer grasbaan laat veel ruimte voor inhalen en prachtige duels, niet zelden duiken de zes coureurs driftend met snelheden boven de 100 km/u samen de bocht in.

In deze sport zitten veel elementen die deze motorsport-discipline zo boeiend maken: enorme snelheden, durf, techniek, tactiek, conditie, kracht en de coureurs moeten zeker ook mentaal zeer sterk zijn.

Voor het publiek is het altijd een geweldig spektakel. De races zijn van zeer dichtbij te volgen, het mooie geluid van de motoren en de geur van methanol maken dit evenement elk jaar weer tot een bijzondere gebeurtenis dat in de wijde omtrek en tot ver over de grens bekendheid geniet.

Verbeterde accommodatie: publiek heeft vanaf taluds perfect zicht op de baan

Het sportcomplex heeft de afgelopen jaren een behoorlijke face-lift ondergaan. Er zijn rondom de gehele baan meer en hogere taluds aangelegd, zodat het zicht op de baan nog beter is geworden, men kan vanuit een klapstoel de races goed volgen. De toeschouwerscapaciteit is nu rond 8000 en zijn er meer cateringplaatsen rond de baan. In 2009 is de baan in het geheel iets schuiner gelegd, zodat het nog sneller is geworden.

Tevens: ONK Zijspannen en Shorttrack ST1+ST2

Naast het hoofdprogramma van de EK Grasbaan Solo, zullen de Zijspannen uiteraard niet ontbreken. De Zijspannen rijden de 5e wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap. Er zullen teams meedoen uit Engeland, Denemarken, Frankrijk en Nederland. Het is een gelijkwaardig rijdersveld met 12 combinaties die ongetwijfeld weer voor boeiende wedstrijden zullen zorgen. De plaatselijke favoriet Team Wierenga/Auwema uit Wehe den Hoorn (momenteel 4e in de tussenstand van het ONK) zullen in Eenrum zeker voor een podiumplaats gaan. William en Nathalie Matthijssen zullen in Eenrum hun come-back maken na hun zware crash in het Duitse Teterow in mei (waar William diverse botbreuken opliep) en weer vol voor de nationale titel gaan.

De Shorttrack-klassen staan immer garant voor veel strijd en pittige duels.

Signeersessie / Meet & Greet

Tussen de training en wedstrijd zal een Meet & Greet-sessie gehouden met alle EK-Finalisten. Zij zullen kaarten en rijdersfoto’s uitdelen voorzien van een handtekening. Toeschouwers kunnen ook een handtekening laten plaatsen op hun pet, T-shirt etc.

Zaterdag: Nationale en Jeugd Grasbaanraces

Op zaterdag 18/08 zullen de volgende klassen aan de start verschijnen voor hun NK-wedstrijden:

85cc, 125cc jeugd, Specialklasse Nationaal, Powergirls, Runner Up, Follow Up en ST3.

Deze klassen staat altijd garant voor close-racing, op de Eenrumer baan zullen zij het gas vol open kunnen houden.

De Specials Nationaal is de kweekvijver en de opstap naar de ‘grote jongens’ van de Specials Internationaal, deze coureurs zullen op de snelle Eenrumer baan niet alleen gaan strijden om de dagoverwinning maar ook kunnen laten zien of ze de stap naar het hoogste niveau kunnen maken.

En laat u eens verrassen door de Dames-klasse (Powergirls)!

Entreeprijzen


zaterdag zondag combi
Volwassen € 5,00 € 17,00 € 20,00
Leden MCE/VVV € 2,50 € 15,00 € 16,00
Kinderen € 2,50 € 8,00 € 9,00


- Kinderen leden MCE/VVV t/m 17 jaar gratis.
- Programmaboek en parkeren gratis.

Aanvangstijden

Zondag 19 augustus

Klassen: EK-finale solo, ONK Zijspannen, ONK ST1 en ST2
Machinekeuring EK: 07.30 uur t/m 08.30 uur
Training EK: 08.30 uur t/m ongeveer 10.30 uur
Machinekeuring ONK: 9.00 t/m 10.00 uur
Rijdersbespreking ONK: 10.00 uur
Training ONK: aansluitend training EK (ongeveer 10.30 uur)
Meet & Greet: 11.30 uur t/m 12.00 uur
Rijdersbespreking EK: 12.30 uur
Rijdersvoorstelling: 13.00 uur
Aanvang wedstrijd: 13.30 uur

Het rennerskwartier is vrij toegankelijk voor iedereen.

Zaterdag 18 augustus

Klassen: 85cc, 125cc jeugd, Specialklasse Nat., Powergirls, Runner Up, Follow Up, ST3
Machinekeuring: 08.30 uur
Rijdersbespreking: 09.45 uur
Training: 10.00 uur
Aanvang wedstrijd: 13.00 uur

Locatie

Sportpark Eenrum J.J. Willingestraat 2 9967 PB Eenrum
Tel. 0595 491796 (kantine)

Navigatie-adres rennerskwartier en parkeerplaats (tussen Wehe den Hoorn en Eenrum)
Aagtsweg, 9967 TJ, Eenrum.

Foto's