5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

Dimitri Bergé wint de sensationele WK Langbaan finale 4 in Eenrum!

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 20 augustus 2018 om 20:21 Geplaatst op 20.08.2018 om 20:21

Met een perfecte inhaalactie heeft Dimitri Berge gistermiddag in Eenrum de vierde finale van het Wereldkampioenschap langbaan gewonnen. In een finale die gedomineerd werd door de Fransen, Berge en Mathieu Tressarieu, was de spanning om te snijden. In de laatste ronde ging het er hard aan toe want Berge ging zijn landgenoot vol voorbij waarna hij weer werd ingehaald. In de laatste bocht herhaalde Berge het kunstje en won hiermee net de finale. James Shanes pakte zeer sterk de derde plek.

Na jaren van regen dat de organisatie van Eenrum eindelijk weer een geluk en werden de races (bijna) zonder regen gereden. Slechts een beetje miezerregen viel er, maar dit deed de baan alleen maar goed. Er werd zelfs gesproeid, al brak er hierdoor lichte paniek uit bij enkele rijders die dit niet zo zaten zitten. Race coördinator Thierry Bouin maakte hiermee echter een perfecte keuze, want de baan werd alleen maar beter en beter.

Bouin krijgt vanwege zijn rol erg veel kritiek, maar wat vele mensen niet beseffen is dat mede door hem de WK Langbaan naar een hoger niveau wordt getrokken. Van regionaal volksvermaak naar een topsportevenement wat wellicht richting de TV gaat, dat is het doel van de Franse wedstrijdleiding. Hierdoor is ook de live stream geïntroduceerd om nog meer mensen te bereiken en wordt er strikter op inzet van fotografen op het middenterrein gezien.

Vanwege een super baan, en de strakke planning, werd het evenement in een recordtijd afgewerkt. De 23 heats die op het programma stonden waren in een kleine drie uur gereden, inclusief enkele crashes en valse starts. De naam 'droombaan' is zeker niet onterecht want zulke spannende races hebben we in geen jaren gezien op de Nederlandse grasbanen.

Rijder van de wedstrijd was ongetwijfeld de oud Speedway Grand Prix rijder Chris Harris. De Engelsman had grote problemen met zijn versnellingsbak en mistte hierdoor vrijwel elke heat een goede start. Vanwege zijn gewaagde rijstijl langs de buitenkant bouwde Harris zoveel snelheid op dat hij hierdoor snel naar voren kwam. Vooral zijn tweede heat tegen James Shanes was een fantastische race waarbij hij zijn landgenoot op de laatste meters wist in te halen.

Voor de Nederlandse mannen was het een redelijke wedstrijd waarbij Theo Pijper beste Nederlander werd met een zevende plek. Pijper moest op de avond voorafgaand de wedstrijd nog in Engeland aan de bak en miste hierdoor de training. Na een laatste plek in de halve finale was het echter over en uit. Dave Meijerink ging met de wildcard van start en kon zich aardig mixen tussen de WK rijders. Met vier punten werd hij 11de in de einduitslag.

Met nog een WK finale op het programma is het in de tussenstand extreem spannend. De top drie plekken zijn absoluut nog niet verdeeld want tussen de kopmannen zitten slechts drie puntjes. Berge gaat aan de leiding met 85 punten, Tressarieu en Martin Smolinski volgen met 82 punten. Voor Smolinski eindigde wedstrijd echter met een grote teleurstelling. Tijdens elke heat was de Duitser fenomenaal maar kon in de finale niet naar voren komen. Smolinski werd uiteindelijk vierde, maar scoorde wel de meeste punten van de wedstrijd.