Robert Lambert Europees kampioen speedway 2020 in Torun!

Nieuwsbericht Geplaatst op donderdag 30 juli 2020 om 19:39 Geplaatst op 30.07.2020 om 19:39

Het Europees kampioenschap speedway, oftewel het SEC, is gisteravond afgesloten in de Motoarena van Torun (Polen). Tot aan de laatste heat ging het tussen Robert Lambert en Leon Madsen, waarbij Lambert zich het sterkste presenteerde. De finale heat werd dan ook gewonnen door Lambert, gevolgd door Madsen.

Deze vijfde en afsluitende Finalewedstrijd in Torun bood alles was een topwedstrijd zou moeten bieden. Ten eerste zagen we vele top heats die in een hoog tempo werden afgewerkt. Daarbij de nodige spanning in het kampioenschap, met aanvankelijk slechts twee puntjes tussen beide heren. En zagen we de nodige drama met een tweetal flinke klappers waarbij David Bellego er beroert van af kwam.

De Fransman werd in de 16de heat van de wedstrijd ongelukkig getroffen door Andrey Kudrysashov. De Rus hapte in de bocht naar grip en verloor compleet de controle. Zijn motor werd hierdoor als een raket afgeschoten naar de Fransman waardoor beide mannen er hard af gingen. De Rus stond gelijk op, maar Bellego moest naar het ziekenhuis. Hier werd onder andere een gebroken sleutelbeen en ruggenwervel geconstateerd.

Lambert en Madsen ging de wedstrijd in met twee punten verschil in het kampioenschap, in het voordeel van de Engelsman, na vier Finales in Torun, Bydgoszcz, Rybnik en Gniezno. Al in de eerste heat kwamen ze tegen elkaar uit waarbij Lambert de race won voor Madsen. Uiteindelijk plaatste Lambert zich ook direct voor de Finale heat van de avond, en moest Madsen zich eerst nog bewijzen via de 'Last chance heat'.

Opvallend was dat Kai Huckenbeck na 20 heats racen de sterkste rijder was. De Duitser zagen we het gehele kampioenschap niet in topvorm, maar tijdens deze laatste Finalewedstrijd liet hij zien waarom hij geselecteerd was. Een podium plek was helaas wel een brug te ver, want in de Finale heat werd hij laatste.

Het format van het EK Speedway betekend dat de top twee rijders zich plaatsen voor de Finale heat, Huckenbeck en Lambert, en dat de vier volgende rijders uitkomen in een knock-out heat. Deze belangrijke extra heat werd gewonnen door Madsen waardoor hij zijn kansen voor het kampioenschap in leven hield. Timo Lahti reed ook weer een sterke race, en plaatste zich via deze heat ook voor de Finale.

Tijdens de Finale pakte Lambert gelijk de leiding en liet deze niet meer gaan. Madsen had tijdens deze finale minimaal twee punten meer moeten halen, maar redde dit hierdoor niet. De Deen werd tweede in de Finale voor Lahti, en Huckenbeck. Het kampioenschap werd dus gewonnen door Lambert waardoor hij ook het eerste ticket voor de Speedway GP van 2021 heeft te pakken.