5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

Speedway weer terug op de kaart in Nederland

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 4 augustus 2013 om 01:04 Geplaatst op 04.08.2013 om 01:04

Na een jaren lange cyclus van middel matige ONK Speedway wedstrijden werd eindelijk het niveau weer omhoog gebracht door de herintroductie van de speedway league. Veenoord had de primeur en mocht met een pilot starten. [END] Aan de start stonden vier teams met elk vier rijders die met elkaar de strijd aan gingen. Natuurlijk was er ook een bijprogamma in de vorm van de 125cc specials en de rookie klasse. In deze rookie klasse stonden de 'overgebleven' en minder ervaren rijders aan de start die niet in het league programma pasten. Alle heats van de rookies werden voorafgaand het grote league programma verreden om zo nog wat rijders achter de hand te hebben voor als een rijder van het league programma uitviel. Aan de start stonden acht rijders, waarvan 1 rijder op een 250cc (Buddy Prijs). Prijs scoorde samen met Romano Hummel acht punten in de heats en plaatsten zich automatisch voor de grote A Finale. Via de B Finale kwamen Kelly Velda en Kevin Glorie nog in de A finale. Kevin Glorie reed de eerste twee rondes keurig aan kop na een snelle start maar moest zich toch overgeven aan Romano Hummel die de wedstrijd uiteindelijk won. Glorie werd dus tweede en de derde plek ging naar Velda. Prijs had een matige start en moest genoegen nemen met een vierde plek. Nico Eijbergen miste net de kwalificatie tot de A finale met een derde plek in de B finale en dus een vijfde plek in de einduitslag. Sandro Borgia werd zesde en Geert Bruinsma zevende. Nieuwkomer Erwin Werkman werd vandaag achtste. In de 125cc special klasse zagen we een aantal zeer spannende heats en zeker ook de grote A finale was een finale om je vingers bij af te likken. Jarno de Vries en Dave Meijerink waren de hele dag al top favorieten en in de grote finale gingen beide talenten voor vier rondes lang schouder aan schouder over het snelle circuit van Veenoord. De Vries trok uiteindelijk aan het langste eind en won de wedstrijd. Meijerink werd dus tweede en Jeffrey Sijbesma pakte een mooie derde plek. De vierde plek ging verrassend naar Alwin Slagter die met slechts twee punten via de B finale alsnog keurig in de A finale terecht kwam. William Kruit viel in de A finale en mocht niet meer meedoen in de herstart. Ook Jackie Rooks ging onderuit (in de B finale). De snelle dame uit Noordwolde ging als gedeeld derde de B finale in maar moest helaas toch de dag afsluiten met een ritje naar het ziekenhuis. Vanuit onze kant: veel beterschap! En dan nu het hoofdprogramma: de Speedway League! Zelden zagen we zulke snelle en spannende races op de Nederlandse baansport banen. Voorafgaand van de wedstrijd was het natuurlijk speculeren over de teams die aardig aan elkaar gewaagd waren. In de wedstrijd bleek dit wel want uiteindelijk zat er maar een verschil van negen punten tussen de teams! De wedstrijd werd gewonnen door de Helzold Stars die via een overwinning van Jannick de Jong in de A Finale alsnog genoeg punten wisten te scoren. In deze A finale rijden de beste rijders van elk team voor het dubbele aantal punten (6, 4, 2, 0). De Veenoord Rams stonden na de 20 reguliere heats op 36 punten en de Helzold Stars op 32 punten. Henry van der Steen verloor echter de controle toen hij tweede lag (achter Dirk Fabriek). Van der Steen moest genoegen nemen met een vierde plek en geen punten in de Finale. Fabriek viel in de allerlaatste bocht uit en zo kon Jannick de Jong zes zeer kostbare punten binnen halen wat zorgde voor de overwinning. Raymon Woortman reed een sterke opening van de wedstrijd door vijf punten te scoren in twee heats. Helaas crashte de snelle man uit Tytsjerk in zijn derde heat op het rechte stuk en kon de wedstrijd niet vervolgen. Doordat Romano Hummel de rookie klasse won mocht de 'buurtsmurf' twee heats meer rijden in het hoofdprogramma, een mooie ervaring voor de kleine man uit Hoogkerk. Al met al was het een zeer succesvolle pilot voor de Dutch Speedway League. Nu is het natuurlijk tijd voor de evaluatie, maar wij denken dat we in de toekomst zeker meer gaan zien en horen van deze league! Alle uitslagen zijn te vinden op de live uitslagen pagina.