Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zondag 31 mei 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 17 juni 2014 om 09:39
Met trots presenteerde het bestuur van de Stichting Baansport Opende (SBO) de deelnemerslijst van de 31e editie van de internationale specialklasse. Op de lijst prijken de namen van diverse wereldtoppers onder aanvoering van Jannick de Jong, Dirk Fabriek en de Duitser Stephan Katt. De 31e editie van het ‘Spektakel van Opende’ wordt verreden op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni. Met als absoluut hoogtepunt de internationale races in de specialklasse op de zaterdagavond (aanvang 16.00 uur).

Door Jacob Hielema

Elk jaar weet de organisatie het publiek een aantrekkelijk rennersveld te bieden. Zo ook nu. “We hebben dit jaar geen concurrentie van andere belangrijke wedstrijden”, zegt Eddy Alting. Hij regelt sinds jaar en dag de kontraktering van de coureurs. “We moesten zelfs renners afzeggen, de jongens rijden graag in Opende.”

Er staan deze keer dan ook Europese en wereldkampioenen aan het startlint. De man in vorm op dit moment is Jannick de Jong, clubrijder en ambassadeur voor de SBO. Hij won op Hemelvaartsdag in het Duitse Herxheim voor 16.500 toeschouwers de eerste Grand Prix om het wereldkampioenschap en kwam door deze zege in het bezit van de zilveren helm. “Een heel gewicht, die helm”, laat Eddy Alting weten, die dit kostbare kleinood even mocht opzetten.

Het vorig jaar werd De Jong Europees kampioen voor Dirk Fabriek en samen met Fabriek, Theo Pijper en Mark Stiekema pakten zij de wereldtitel voor landenteams. Fabriek en Stiekema staan ook in Opende aan de start, alsmede Henri van der Steen. “De gehele Nederlandse top is aanwezig. En die Nederlandse top vertegenwoordigt momenteel ook de wereldtop”, aldus Eddy Alting. Dat wordt bevestigd door Jannick de Jong. “Wij worden steeds meer langbaanspecialisten”, zegt De Jong. “Al wil dat niet zeggen dat ik op een korte baan zoals Opende niet uit de voeten kan. Maar daar heb ik dan ook tien jaar over gedaan om me dat eigen te maken.”

De grootste tegenstand voor de Nederlanders wordt verwacht van de Duitser Stephan Katt, drievoudig Europees kampioen en al driemaal winnaar in Opende. Ook zijn landgenoten Enrico Janoschka en Christian Hulshorst kunnen uitstekend uit de voeten op de piste in Opende. Op de deelnemerslijst staan o.a. nog Mitch Godden (Engeland), Gabriël Dubernard (Frankrijk) en Rodney McDonald uit Australië.

Op vrijdagavond (aanvang 17.30 uur) wordt het nationale programma afgewerkt. Dan komen de jeugd en de zogeheten crossklassen aan de start met daarin veel plaatselijke en regionale rijders. Het hoofdprogramma met de internationale races wordt op zaterdag verreden (aanvang 16.00 uur).

Regionale favorieten kanshebber voor erepodium

Naast de internationale klasse wordt gereden in diverse nationale klassen, waarvan sommige op de vrijdag- en andere op de zaterdagavond. In deze klassen komen veel regionale en plaatselijke favorieten aan de start, waarvan een aantal nadrukkelijk solliciteren naar een plaats op het erepodium. Opende zelf levert ook een aantal grote talenten, die willen schitteren voor eigen publiek.

Een domper kreeg Lazar de Vries te verwerken. De in de 125 cc jeugdklasse uitkomende Opendenaar liep in Siddeburen een beenbreuk op, waardoor hij zijn hoge klassering in de tussenstand in zijn thuiswedstrijd niet kan verdedigen. De ‘Peender’ kleuren in deze klasse worden echter met verve hoog gehouden door Joey van Kammen, die als tweede staat genoteerd. Dezelfde klassering, die hij inneemt in de Follow Up klasse. Uit de regio komen verder aan het vertrek Wilco Bruining, Sylvana Postma, Richard IJbema en Wilco Elzinga (allen Opende), Jan de Jong (Surhuisterveen), Evert van Til en Anne Bos (beiden Harkema), Lars Hoeksma en Jesse Jan Stelwagen (beiden Jistrum) en Fokke Jan de Haan (Drogeham).

Europees kampioenschap veteranen nieuw in Opende

Het programma in Opende kent op de zaterdagavond een nieuw onderdeel en wel de European Veteran Longtrack Series (EVLS). Het is de derde in een serie van zes wedstrijden, waarin in het Europees kampioenschap wordt verreden. Deze titelstrijd met de eerste wedstrijd in Tsjechië, kent twee verschillende klassen: een klasse voor tweekleppers (leeftijd deelnemers van 50 jaar) en voor vierkleppers (vanaf 40 jaar). Aan de start komen zo’n dertig coureurs uit zeven verschillende landen, allemaal oud-toppers. Voor Nederland komen aan het vertrek onder andere Henk Snijder, die in 1990 winnaar was in Opende. Ook Bob Dolman staat op de deelnemerslijst. De destijds in Eenrum wonende Engelsman werd in 1989 al eens tweede in Opende.

Kor Dijkstra bokaal voor snelste ronde

Ook dit jaar zal er worden gestreden om de Kor Dijkstra bokaal. Deze door het bestuur van de gemeente Grootegast beschikbaar gestelde super-bokaal zal worden uitgereikt aan die coureur, die het ronde-record achter zijn naam weet te plaatsen. Hiervoor komen in aanmerking de vier tijdsnelsten uit de training.

Vereniging SpaVo hoofdsponsor van het eerste uur

Ook dit jaar is de Vereniging Spavo hoofdsponsor van de Grasbaanraces in Opende. De vereniging is al hoofdsponsor vanaf de oprichting van het evenement in 1984. “Deze sponsoring geeft een stuk continuïteit”, zegt penningmeester Roel Huisman. “Wij zijn dan ook uiterst content, dat de Vereniging SpaVo zich aan onze vereniging blijft verbinden. En dat dit al vanaf het begin zo is geeft aan dat de wederzijdse verhoudingen en de onderlinge betrokkenheid altijd goed zijn geweest”, aldus Roel Huisman. De organisatie heeft trouwens helemaal niet te klagen over de sponsoring. “We hebben een groot aantal sponsors, die ons door de jaren altijd trouw zijn gebleven. En daar zijn we niet alleen content over, maar ook wel een beetje trots.”

Entreeprijzen

Vrijdag 20 juni:

Volwassenen € 8,-
Kinderen 12 t/m 16 jaar € 4,-
Kinderen t/m 11 jaar gratis (onder begeleiding)

Zaterdag 21 juni:

Volwassenen € 15,-
Kinderen 12 t/m 16 jaar € 7,-
Kinderen t/m 11 jaar gratis (onder begeleiding)

Tijdschema

Vrijdag 20 juni:

Aanvang keuring 14.30 uur
Uiterste tijd aanmelding 16.30 uur
Rijdersbespreking 16.30 uur
Training 16.40 uur
Wedstrijd 17.30 uur

Zaterdag 21 juni:

Training EVLS 12.00 uur
Aanvang keuring 12.00 uur
Uiterste tijd aanmelding 14.15 uur
Rijdersbespreking 13.15 uur
Wedstrijd EVLS 13.30 uur
Aanvang training 13.50 uur
Rijders voorstelling 16.00 uur
Baanrecord 16.20 uur
Aanvang wedstrijd 16.30 uur
Persbericht en informatie via SBO.