Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
woensdag 3 juni 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 23 juli 2014 om 11:57
De Nederlandse speedway sport verkeerd al jaren in zwaar weer mede door het ontbreken van nieuw fris talent. Afgelopen zaterdag zagen we echter een verrassende naam in een uitslag van een wedstrijd in Tsjechië.

Mark Helmhout is vooral een rijder die we al jaren kennen vanuit de grasbaansport. Helmhout rijd op dit moment in de Shorttrack ST2 klasse en staat na acht van de tien wedstrijden op een tweede plek achter Berry de Vos.

Het ziet er zo makkelijk uit

Helmhout gaat met de dochter van Sjoerd Rozenberg en kreeg zo de mogelijkheid om eens een speedway motor te rijden. "Vanaf de buitenkant ziet er allemaal zo makkelijk uit" zei de nuchtere Fries in een interview met ons.

Een aantal weken geleden trainde Helmhout voor het eerst op de speedway baan van Lelystad. "Toen ik eenmaal op de motor zat wist ik dat het absoluut niet makkelijk was" verklaarde hij na zijn eerste rondes op een speedway motor.

Tweede plek in Tsjechië

Rozenberg reed afgelopen zaterdag tijdens een veteranen wedstrijd in het Tsjechische Svitavy, die hij overigens glansrijk won met maximaal aantal punten. In eerste instantie zou Helmhout allemaal maar wat trainen daar.

In het bijprogramma was ook een B groep aanwezig, en Sjoerd zei "Ach je kan ook wel gewoon de wedstrijd mee doen!". In totaal zagen we vier opkomende speedway junioren die over vier heats streden voor de meeste punten. Met zes punten sloot Helmhout zijn debuut af met een tweede plek.

Rustig opbouwen

Grote ambities heeft Helmhout eerst nog niet: "Ik heb geen grote plannen, eerst lekker trainen en ervaring op doen". Helmhout maakt sowieso het Shorttrack seizoen eerst af. De afgelopen dagen verbleef hij samen met Rozenberg in Tsjechië om onder meer rondes te draaien in Pardubice en Praag.

"De banen zijn echt super en perfect om op te rijden" meldde hij ons na een aantal dagen trainen. Zoals het nu lijkt gaan we Helmhout tijdens de internationale wedstrijden in Veenoord in september aan de start zien.

Foto's