Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zaterdag 31 oktober 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 24 mei 2015 om 11:51
16 heats en een finale: dat was het hoofdprogramma in Blijham. Speedway zoals het hoort, snelle actie en weinig pauzes. Natuurlijk kregen de nationalen en jeugd rijders ook de kans, zij reden hun wedstrijd tijdens het voorprogramma. Dit programma liep wel wat uit, en mede door een extra lange baandienst ging het hoofdprogramma pas rond de klok van 8 uur los, een uur later dan gepland.

Helaas kregen we vlak voor de start nog twee afmeldingen in het startveld. De Poolse vrienden Michal Lopaczewski en Tadeusz Kosztro stonden met pech in de buurt van Oldenburg de werden afgesleept. Goed nieuws voor Nick Lourens en Pascal Swart: beide heren mochten de Poolse rijders vervangen en na hun Nationalen wedstrijd dus nog een keer aan de bak.

Veel commentaar kwam er op de baan, deze zou in een te slechte staat zijn. Gelukkig hielp de grote baandienst voor de start van de wedstrijd aardig en kon er toch gestart worden. 16 heats in een merkwaardige indeling stonden op het programma met daarna een finale waar de punten weer op nul gingen. Dit laatste kwam ten nadele van Max Dilger die alle heats won maar in de finale een tweede plek pakte.

De overwinning ging net als vorig jaar naar een Poolse rijder, dit maal naar de dol gelukkige Marcel Kajzer! Dilger werd zoals gezegd tweede voor de winnaar van vorig jaar Wojciech Lisiecki. De Pool probeerde nog van alles maar kon Dilger niet voorbij gaan. De vierde plek ging naar de late invaller Andreas Lyager uit Denemarken die als enigste rijder Kajzer de baas was tijdens de heats. Door het ongelukkige heat schema kwam Mr Maximum van de heats, Dilger, geen een keer tegen Kajzer uit.

Onze Nederlandse jongens reden een keurige wedstrijd waar uiteindelijk Jannick de Jong de beste Nederlander werd met een zesde plek algemeen. De Jong reed z’n eerste speedway wedstrijd van het jaar, zijn focus ligt bij het langebaan racen. Toch redde hij zich keurig, en wist ook nog een heat overwinning te pakken voor Lysiecki. Henry van der Steen scoorde een puntje minder en werd negende. Nick Lourens reed sterk en scoorde vijf punten voor z’n conto. Henk Bos had een zware wedstrijd en sloot zijn dag af met twee punten totaal.

Bijprogramma

Tijdens het 25 heats tellende voorprogramma werd er gestreden in de klassen Speedway A, Speedway B, de 250cc en de 125cc specials. In de Speedway A klasse was het Nick Lourens die alle heats wist te winnen en na een turbulente finale heat ook als eerste de finish vlag bereikte. Tijdens de eerste start crashte de Duitser Sascha Stumpe en kon Geert Bruinsma niks anders doen dan de machine ook neer te leggen.

Stumpe werd gediskwalificeerd, maar liep gelukkig niks op na de valpartij. Vier rijders kwamen terug voor de herstart waarna Romano Hummel ronden lang aan de leiding ging. In de laatste ronde ging het echter mis toen z’n koppeling het de geest gaf. Hierdoor kon Lourens vrij eenvoudig naar de overwinning rijden. Bruinsma pakte de tweede plek en Dave Meijerink werd zeer netjes derde in dit sterke veld.

In de B groep zagen we vijf rijders waaronder drie beginners en twee ervarenere (Velda en ter Schuur). Thuisrijder Mika Meijer en Jarno de Vries maakten er een mooie wedstrijd van door telkens de eerste posities te bekleden. Na vier heats was het Meijer die een puntje meer wist te scoren dan de Vries en hiermee de overwinning pakte. Andy ter Schuur ging goed rond en ging uiteindelijk als derde naar het podium.

De 250cc klasse bestond slechts uit vier rijders, inclusief twee Duitse vrienden die voor de gelegenheid ook overkwamen naar Blijham. De wedstrijd werd ook een Duits feestje want Niels Oliver Wessel won de wedstrijd na drie van zijn vier manches te winnen. Darrell de Vries wist hem tijdens de laatste heat te kloppen en werd tweede in de dag uitslag. Meijerink reed een dubbele wedstrijd en ging ook in de 250cc van start, met ook hier een podium plek. Hij werd derde voor de amazone in het veld: Celina Liebman.

William Kruit liet in Blijham zien dat hij niet voor niets de nummer drie van het WK is door alle heats inclusief de alles beslissende A finale te winnen. De tweede plek ging naar de Duitser Finn Loheider en Christian Wagemans werd derde. Wagemans had het nog flink aan de stok met Margriet Diever en de twee wisten er een mooie strijd van te maken. Diever werd uiteindelijk vierde voor Jeffrey Sijbesma die in de finale onderuit ging.

De volledige uitslagen in blokjes schema: http://live.baansportfansite.nl/event/99/pinkster-speedway-blijham.html