Speedway World Cup van start - Zweden wint Event 1

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 7 juni 2015 om 22:14 Geplaatst op 07.06.2015 om 22:14

De Speedway World Cup is gisteravond in het Poolse Gniezno van start gegaan met Event 1 van het kampioenschap. Naast Gniezno zal ook Kings Lynn een wedstrijd organiseren alvorens het kampioenschap verder gaat met de Race-off en de Finale in Vojens, Denemarken. Helaas heeft de top speedway steeds vaker last van controversiele beslissingen, en zo zagen we in Gniezno ook weer wat dingen mis gaan.

In de eerste heat ging bijvoobeeld Antonio Lindback zelf onderuit, maar werd wel besloten om alle vier de rijders weer terug te laten komen voor de herstart. Helaas gold dit niet voor Artem Laguta, de Rus ging stuk tijdens de eerste start en mocht niet weer terug komen. Naast deze eerste merkwaardige beslissing wist de Engelse referee Craig Akroyd nog een keer Zweden wat extra puntjes te gunnen.

In heat vier ging het helemaal mis toen Linus Sundstrom zijn Russische tegenstander Vitaly Belousov de schutting in parkeerde. Hierdoor kon Jaroslaw Hampel de Rus niet meer ontwijken en ging rechtdoor de airfence in. Hampel sprong nog van z'n motor af om erger te voorkomen, maar is helaas wel een aantal maanden geblesseerd nadat een dubbele breuk in z'n bovenbeen werd geconstateerd. Erg zuur voor de Pool, zeker ook omdat het totaal niet zijn eigen schuld was.

Belousov werd als schuldige aangewezen wat door het hele stadion werd afgekeurd. Door de nieuwe regels in de SWC mogen de rijders tijdens de wedstrijd geen reserve rijders meer opstellen. Hierdoor moesten de Polen het met drie rijders doen voor de rest van de wedstrijd, en zag het publiek enkele heats met slechts drie rijders. Deze regel werd ooit ingevoerd om de kosten omlaag te brengen, maar inmiddels is het wel duidelijk dat deze regel het verloop van de wedstrijd aardig verstoord.

Door het uitvallen van Emil Sayfutdinov was het Russiche team aardig verzwakt, en werd de overwinning aan het team van Zweden uiteindelijk op een presenteerblaadje aangeboden. Sayfutdinov crashte twee maal in twee dagen en besloot om de komende dagen het rustig aan te doen. Toch wisten de drie junioren van Polen; Przemyslaw Pawlicki, Bartosz Zmarzlik en Maciej Janowski er nog een hele strijd van te maken. Uiteindelijk kwamen ze vier puntjes te kort, al hadden dit er nog minder kunnen zijn nadat Zmarzlik tijdens zijn vierde heat uitviel terwijl hij de leidende positie in handen had.

De Zweden reden niet opvallend, maar wel constant, hierdoor plaatsen ze zich automatisch voor de finale wedstrijd in Vojens komende zaterdag. Polen en Rusland gaan samen door naar de Race-off wedstrijd die donderdag op het progamma staat. Tsjechie had helaas niet veel in te brengen tegen de drie top speedway landen en sloten het kampioenschap in Gniezno al af. De kersvers EK Speedway kwalificant, Vaclav Milik, wist als enigste nog wat tegengas te geven en scoorde 12 punten van de 20 punten die de Tsjechen wisten te scoren.

De uitslag:

Zweden 40: 1 Antonio Lindback 11, 2 Andreas Jonsson 8, 3 Linus Sundstrom 12, 4 Peter Ljung 9.

Polen 36: 1 Jaroslaw Hampel 0, 2 Przemyslaw Pawlicki 13, 3 Maciej Janowski 13, 4 Bartosz Zmarzlik 10.

Rusland 27: 1 Andrei Kudriashov 2, 2 Artem Laguta 11, 3 Renat Gafurov 5, 4 Vitaly Belousov 9.

Tsjechie 20: 1 Vaclav Milik 12, 2 Eduard Krcmar 2, 3 Tomas Suchanek 3, 4 Matej Kus 3.