Drie op een rij voor Jannick de Jong tijdens de EK Finale in Staphorst!

Nieuwsbericht Geplaatst op zaterdag 18 juli 2015 om 23:14 Geplaatst op 18.07.2015 om 23:14

Jannick de Jong heeft vandaag geschiedenis geschreven tijdens de finale van het Europees kampioenschap grasbaanraces in Staphorst. Nog nooit eerder wist een coureur drie maal op rij het kampioenschap op z'n naam te schrijven. De Jong won overtuigend de wedstrijd nadat hij slechts een puntje liet liggen in de voorseries. Dit ene puntje ging naar de verassing van de avond, James Shanes, die op zijn EK debuut op een tweede plek belandde na een spannende wedstrijd. Shanes had overigens alleen maar gerekend op een plekje in de C finale.

De wedstrijd lag eigenlijk helemaal open, en zeker de helft van het veld had kansen voor de titel. Tijdens de trainingen werd al duidelijk dat het de eerste heats vrij lastig gingen worden door de moelijk te berijdden baan. Halverwege het programma was het gras er af en werd er op hoog niveau geknalt in de koningsklasse van de baansport. De heats waren welliswaar niet allemaal even spannend, maar het gaat om het hele plaatje. Spectaculaire rijstijlen, hoge snelheden en een volle bak publiek langs de baan.

Voorafgaand van de wedstrijd werd er nogal wat geklaagd op de sociale media over de 18 euro die de AMBC Staphorst vroeg voor de wedstrijd. Deze entreeprijs echter is volledig correct voor zo'n grote wedstrijd, met een sterke startlijst. Het bijprogramma liet wel ten wensen over en het was erg jammer dat de echte Internationale baansport klassen onbraken, zo werd het bijprogramma gevuld met shorttrack rijders die werden verdeeld over drie klassen. In alle drie de klassen werd echter flinke strijd geleverd wat het gemis van bijvoorbeeld de zijspannen wel een beetje wist te verzachten.

Over naar de wedstrijd: onze Nederlandse jongens startten gelijk sterk. De Jong won gelijk zijn eerste heat, en ook onze tweede Nederlander, Henry van der Steen, wist na een kanon start de eerste vijf punten binnen te halen. Van der Steen wist zijn overwinning echter niet verder om te zetten naar nog meer punten, toch mag hij zeker tevreden zijn met zijn achtste plek in de einduitslag. Dit had wellicht te maken met de flinke klapper die hij met Josef Franc maakte in de tweede serie van de beide heren.

De Tsjech kon helaas niet meer terugkomen in de wedstrijd nadat hij hierdoor zijn enkel blesseerde. Franc startte de wedstrijd al slecht door in zijn eerste heat op de leidende positie onderuit te gaan en Stephan Katt de schrik van zijn leven gaf. 'Pepe' verloor de controle en maakte een halve pirouette waardoor hij Katt in eens tegenkwam in de bocht. Gelukkig liep dit allemaal goed af en kon de wedstrijd vrij snel weer vervolgd worden.

In de grote finale heat zagen we maarliefst drie Engelsen waarvan er twee nog via de B finale moesten komen. Alleen Shanes wist zich rechtstreeks te plaatsen nadat hij als tweede, achter De Jong, de finale in ging. Shanes wist het publiek flink te vermaken door zijn spectaculaire rijstijl waarbij hij extreem driftend het gras ten aanval gaat. Via de B finale kwamen Paul Cooper en Andrew Appleton ook over na de A finale. Van der Steen werd in deze B finale vierde achter Christian Hulshorst die na tweede mindere series in eens zijn weg prima wist te vinden in Staphorst.

De A finale werd al snel een makkelijke prooi voor De Jong die goed startend de leiding pakte. De jonge Shanes volgde al snel en beide heren maakten een flink gat met de opositie. Paul Cooper lag voor lange tijd op een derde stek, maar moest zich toch overgeven aan onze Duitse vriend Katt die hierdoor als derde naar het podium mocht. Cooper werd uiteindelijk vierde voor Enrico Janoschka die vijfde werd. Janoschka wist al zes keer eerder de grote prijs van Staphorst te winnen maar kwam vandaag niet verder als deze vijfde plek. Appleton werd zesde.

Finale terug kijken? Klik hier voor de beelden op Youtube. De volledige uitslagen zijn te lezen via onze LIVE uitslagen pagina.