Regenachtige grasbaanraces in Osnabrück - Romano Hummel sterk!

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 19 juli 2015 om 19:56 Geplaatst op 19.07.2015 om 19:56

Bijna gingen we net als vorig jaar tijdens de Internationale grasbaanraces in Osnabrück onverrichterzake weer naar huis door de vele regen. Gelukkig viel het allemaal mee en was het op een aantal buiten na redelijk droog. De baan hebben ze perfect voor elkaar, en ondanks dat het een klei ondergrond is waren er vrijwel geen problemen. Doordat de baan vrij hard is was er geen enkele baandienst nodig en konden de heats vlot achter elkaar worden afgewerkt.

Aan de start zagen we een perfect afgestemd programma. Zo reden de B-Solo rijders hun kampioenswedstrijd, met daarnaast de A-Solo en de Internationale zijspannen. De jeugd kon natuurlijk ook niet ontbreken en zo reden de 125cc specials ook drie heats voor de dagtitel. Al jaren komen de oldies ook naar Nahner Waldbahn en werden een flink aantal demo heats afgewerkt door de oude knarren.

Het Duits kampioenschap voor de B-Solo werd een strijd tussen twee talenten: Kai Dorenkamp en David Pfeffer. Beide heren domineren de wedstrijden in het noorden (Dorenkamp) en het zuiden (Pfeffer), en kwamen zodoende vandaag tegen over elkaar. Na de voorseries stonden ze allebei op 15 punten in de grote finale heat waarbij ze alle twee slechts een puntje afstonden; aan elkaar! Vooral tijdens de derde ronde werd een flinke strijd geleverd waarna Dorenkamp met een magnifieke swiep buitenom in de laatste bocht Pfeffer voorbij raasde.

De finale werd wel wat minder spannend dan verwacht en na een goede start was het Dorenkamp die de Duitse titel op zijn naam schreef. Door deze prestatie mag Dorenkamp volgend jaar naar de A-Solo. Pfeffer werd tweede en de eeuwige B rijder Jens Buchberger reed erg sterk naar een derde plek. Voor deze positie was nog wel een run-off nodig tussen hem en Philipp Schuttermayr doordat beide heren evenveel punten scoorden. Tijdens deze beslissende heat maakte Schuttermayr een harde klapper bij het uitkomen van de eerste bocht, gelukkig was alles OK na een deskundige blik van het Duitse eerste hulp personeel.

Het zou bij raar klinken, maar in het bijprogramma zagen we de grote kanonnen: de A-Solo. Aan de start stonden drie Nederlanders: Romano Hummel, Henry van der Steen en Mark Beishuizen. Laten we gelijk maar beginnen met de kleine Hummel: wat reed hij sterk! Tijdens de eerste heat moest hij nog even inkomen, maar daarna ging ons talentje sterk mee met de grote namen. Zo wist hij zijn tweede heat te winnen voor de vice Europees kampioen James Shanes en de zeer ervaren Matthias Kroger.

Hummel ging als derde de finale heat win en had zicht op een podium plek. Helaas ging het mis nadat hij Paul Cooper probeerde in te halen, en crashte hij flink. Gelukkig liep het allemaal goed af en is Hummel na doortelling van punten op een vierde plek geklasseerd in de daguitslag. Puik resultaat met meerdere grote namen achter zich, en hier kan op verder gebouwd worden!

Onze andere twee Nederlanders kenden een moelijkere wedstrijd. Henry van der Steen crashte in zijn eerste heat nadat z'n achterbrug afbrak en hij zonder controle de bocht in moest. Na deze schuiver was het even zoeken naar de oorzaak, maar kwam al snel de achterbrug aan het licht. Helaas was zijn reserve machine nog erg krom na de crash van gisteren in Staphorst dat een goede wedstrijd er niet meer in zat. Toch wist Van der Steen zijn heats te voltooien en uiteindelijk als tiende te eindigen. Mark Beishuizen had het erg zwaar en moest telkens na slechte starts er bij zien te komen. Met twee punten sloot hij zijn dag op een 12de plek af.

De wedstrijd werd gewonnen door de Engelsman Andrew Appleton die na de finale heat de meeste punten had gescoord. Christan Hulshort kwam wederom iets moeilijk op gang maar wist zijn derde en vierde heat sterk op zijn naam te schrijven. In de finale werd hij welliswar vierde, maar dit was genoeg voor een tweede plek in de einduitslag. De derde plekg ging naar Stephan Katt die een puntje minder dan z'n landgenoot Hulshorst wist te behalen.

In de zijspan klasse zagen we een erg sterk veld met meerdere EK deelnemers. Natuurlijk was Nederland ook weer goed vertegenwoordigd en waren alle drie de combinaties aan de start. De combinatie van Matthijssen wist de wedstrijd te winnen nadat ze slechts een puntje lieten liggen in de voorseries. De tweede plek ging naar het span van Brandhofer / Zapf en Venus / Heiss werden derde.

De nog niet bevestigde uitslagen staan in het forum.