IMME: Grigory Laguta winnaar Ekstraliga individueel kampioenschap

Nieuwsbericht Geplaatst op dinsdag 4 augustus 2015 om 20:05 Geplaatst op 04.08.2015 om 20:05

De Russische speedway rijder Grigory Laguta heeft afgelopen zondag avond sensationeel de IMME wedstrijd in Leszno gewonnen. Tijdens dit kampioenschap starten de 15 rijders met het hoogste gemiddelde die ze tot nu toe hebben gescoord in de Ekstraliga. Daarbij komt nog een wildcard, deze ging naar de clubrijder van Leszno; Emil Sayfutdinov.

Aan de start zagen we een rijdersveld die we het liefst bij de Speedway GP's zouden zien. Helaas word het GP veld om commerciele redenen vaak aangevuld met zwakkere rijders om zo een balans op te bouwen qua deelname uit de grote speedway landen. In Leszno was dit niet het geval: 16 top rijders die bijna allemaal een kans hadden op de dagoverwinning.

Bij zo'n kanonnen veld hadden we een vol stadion verwacht in Leszno maar niks bleek minder waar. De Polen zijn nog altijd grote liefhebber van de league wedstrijden en komen vaak niet echt opdagen tijdens de individuele wedstrijden. Daarnaast werd er een vrij forse entree gevraagd van maar liefst €12,50, wat voor de Poolse standaarden vrij duur is. Aan de andere kant kunnen steeds meer Polen op vakantie, wat in deze periode dus ook flink het geval is. In de Poolse media werd gesproken over een schamele 4000 man.

De wedstrijd kende een spannend format want slechts de beste twee rijders gingen door naar de finale heat. De nummer drie tot en met 10 werden verdeeld over de twee halve finales waarbij de winnaar door ging naar de grote finale. Vooral tijdens de tweede halve finale zagen we een klapper van een race waarbij de beide Russen, Saytfutdinov en Laguta, elkaar geen meter toegaven. In de laatste bocht wist Laguta zich om Sayfutdinov heen te wringen waardoor hij een ronde verder ging. Opvallend genoeg rijden beide heren niet in de Speedway GP.

Thuis rijder Nicki Pedersen zou ook starten tijdens deze semi finale maar moest zich helaas afmelden. In zijn vijfde race crashte hij hard tijdens het ingaan van de tweede bocht. Op hoge snelheid raakte hij het achterwiel van Saytfutdinov waardoor hij de airfence in ging. Gelukkig liep het allemaal goed af, en bewees de airfence wederom zijn dienst! Pedersen liet via social media weten het de komende dagen wat rustig aan te doen om z'n lichaam te laten herstellen. Door deze klapper liep de achterband van Sayfutdinov er overigens haast af.

Tijdens de finale heat was het Laguta die de wedstrijd op zijn naam schreef na een spannende race. Al bij de start koos de Rus ervoor om helemaal buitenaan tegen het schut aan te starten en ook de eerste bocht helemaal buitenom te nemen. Hierdoor kreeg hij zoveel snelheid dat hij in bocht twee zijn drie tegenstanders voorbij stoof. Junior rijder Piotr Pawlicki wist nog even langszij te komen waar werd toch weer ingehaald door de Rus.

Pawlicki wist uiteindelijk als tweede over de finish te komen voor de veteraan Greg Hancock. 'Piter' zijn broer, Przemyslaw, zat overigens live bij nSport+ en bracht in de pauze zijn visie over de wedstrijd. Hancock lag nog even plek twee maar finishde uiteindeiljk dus als derde. Pawlicki was in eerste instantie erg ontevreden over zijn resultaat, maar ging na de heat nog even bij de tribunes langs om de Unia Leszno fans te bedanken. De Slovaak Martin Vaculik miste net het podium met en vierde plek.