Rusland-express op dreef in Kumla - Saytfutdinov onverslaanbaar

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 17 augustus 2015 om 19:41 Geplaatst op 17.08.2015 om 19:41

De Russische speedway rijder Emil Saytfutdinov heeft afgelopen zaterdagavond de derde finale van het EK Speedway gedomineerd. Op de speedway baan van Kumla (Zweden) was de Rus onverslaanbaar tijdens de heats, ook de finale ging naar de sympathieke Sayfutdinov die hiermee zijn voorsprong in het kampioenschap uitbreid.

Ook op het podium kwam zijn landgenoot Grigory Laguta die tweede werd voor Nicki Pedersen die na een diskwalificatie van Antonio Lindback alsnog naar het podium mocht komen. Lindback kwam als derde over de finish maar werd na een overschrijding van de binnenleiding gediskwalificeerd. De Zweed probeerde in een alles of niets poging na een cut-back in de laatste bocht de Rus binnendoor in te halen. Helaas voor hem was hij iets te gretig en gingen beide wielen over de binnenlijn.

Pedersen kreeg hierdoor de derde plek in z'n schoot geworpen waardoor hij toch nog een puntje extra pakt. De Deen kwam overigens samen met Laguta via een veelbewogen halve finale, waar de beste twee rijders door gingen, naar de finale heat. Het had niet veel gescheeld of we zagen een verassende comeback van Martin Smolinski in de hogere regionen van de uitslag.

De Duitser scoorde een keurige negen punten tijdens de heats en plaatste zich voor de halve finale. Tijdens deze heat nam Pedersen gelijk de voorsprong waarna Laguta en Smolinski de aanval inzette op de Deen. Laguta was zo druk met jagen op Pedersen dat hij waarschijnlijk z'n ogen niet kon geloven toen 'Smoli' in de derde ronde in eens vol binnendoor ging. De Rus herhaalde in de volgende ronde echter vervolgens het zelfde trucje waardoor Smolinski zijn avond afsloot met een vijfde plek.

Tijdens deze halve finale startte aanvankeijk in de eerste start ook wildcard rijder Fredrik Lindgren. De Zweed zat er lekker bij, maar na een poging om Laguta in te halen nam hij via de binnenkant het voorwiel van de Rus weg waarna Laguta naar de bodem werd verwezen. 'Fredka' nam zijn diskwalificatie echter goed op en gaf z'n fout toe waarna hij zijn excuses aanbood aan Laguta. Dit in tegenstelling tot de kapriolen van Pedersen die we de laatste tijd te zien krijgen.

Voor de Poolse speedway fans die ook weer in grote getalen waren afgereisd naar het knusse speedway stadion was het een mindere avond. Voor de start meldde zich eerste Piotr Protasiewiecz zich af na zijn crash in Leszno van afgelopen vrijdag. De Pool brak twee weken terug z'n sleutelbeen en deze crash deed hem niet veel goed. Daarna gooide ook Tomasz Gollob de handdoek in de ring vanwege een oude blessure.

Gollob wist overigens al voordat hij afreisde naar Zweden dat hij geen meter zou gaan rijden. Had hij zich afgemeld voordat de wedstrijd begon dan zou hij in de komende dagen niet mogen rijden van de FIM, wat dus betekende dat hij een belangrijke Poolse league wedstrijd zou gaan missen die voor de volgende dag in Grudziadz op het programma stond. De Pool liet tijdens de eerste de 2 minuten klok verlopen en meldde zich daarna af voor de wedstrijd. Hier is natuurlijk van alles van te vinden, maar het is niet strafbaar en voor Gollob is de league uiteraard erg belangrijk.

De uitslag:

1. Emil Sayfutdinov (RU) - 18 (3,3,3,3,3,3)
2. Grigory Laguta (RU) - 10 (1,0,3,1,3,2)
3. Nicki Pedersen (DK) - 11 (2,2,2,2,2,1)
4. Antonio Lindback (SE) - 12 (3,2,3,1,3,d)
--
5. Martin Smolinski (DE) - 9 (2,3,0,2,2)
6. Fredrik Lindgren (SE) - 9 (3,2,1,2,1)
--
7. Martin Vaculik (SK) - 8 (2,1,0,2,3)
8. Artem Laguta (RU) - 8 (1,1,2,3,1)
9. Janusz Kolodziej (PL) - 7 (0,3,1,3,0)
10. Tomasz Jedrzejak (PL) - 7 (1,2,1,3,0)
11. Hans Andersen (DK) - 6 (2,0,3,0,1)
12. Fredrik Engman (SE) - 6 (1,1,2,1,1)
13. Przemyslaw Pawlicki (PL) - 5 (3,0,0,0,2)
14. Vaclav Milik (CZ) - 5 (0,1,2,0,2)
15. Joel Andersson (SE) - 4 (0,3,0,1,0)
16. Vitaly Belousov (RU) - 1 (0,0,1,0,0)
17. Tomasz Gollob (RU) - 0 (d,-,-,-,-)