5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

Spannend ONK Speedway in Lelystad geeft hoop voor de toekomst

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 9 november 2015 om 09:08 Geplaatst op 09.11.2015 om 09:08

Speedway fans, rijders en sponsoren waren gisteren getuige van een knap staaltje racen op de speedway baan van Lelystad. Het ONK Speedway werd op initiatief van een klein groepje fanatiekelingen uit de grond gestamd, en na de afgelasting van 18 oktober konden ze niet anders dan het nogmaals proberen, en met succes!

De wedstrijd dag bestond eigenlijk uit twee verschillende wedstrijden, namelijk eerst de 125cc, de 250cc en de 500cc B met daarna in de middag het hoofdprogramma: de 500cc A met de strijd voor het Nederlandse kampioenschap. Om het voor de 500cc B rijders nog een stukje aantrekkelijker te maken kregen ze de kans om zich de plaatsen voor het hoofdprogramma. De winnaar, en nummer twee, hebben recht op deze kwalificatie.

Gelukkig waren de weersgoden prima gestemd op de wedstrijd dag. Tijdens de dagen er voor werd het even spannend want het zou gaan regenen, maar hoeveel? De baan van Lelystad kan gelukkig genoeg water aan, en ook een heuze storm van zaterdagavond was geen enkel probleem. Alleen de keuringstent had het even lastig, deze heeft de club 's avonds na de wedstrijd een kilometer verder van de crossbaan mogen halen.

De 125cc specials was vertegenwoordigd door alle Nederlandse toppers, aangevuld met Harry McGurk en Kevin Luck. Vooral onze Engelse kleine vriend wist hoge ogen te gooien, en met zijn perfecte speedway stijl alle heats te winnen. Ook in de finale heat was McGurk de snelste en wist hiermee de wedstrijd te winnen. William Kruit ging als tweede naar het podium en Kevin Lück maakte het aan nationaliteiten gemixde podium compleet.

Helaas was de 250cc klasse wat verkleind door de verplaatsing van de wedstrijd. Toch wisten vijf talenten hun weg te vinden naar Lelystad en zagen we spannende wedstrijden. De Franse rijder Steven Labouyrie had zich zo verheugd op de wedstrijd, en was flink aan het trainen geweest. Tijdens zijn eerste heat had hij een spannend duel met Darrell de Vries die helaas uitliep op een spectaculaire crash. De Vries kneusde zijn been, maar kon de wedstrijd vervolgen. Labouyrie kon met een hersenschudding inpakken. Erg jammer voor de Fransman die verruit de meeste kilometers moest reizen.

De 500cc B klasse werd een prooi voor Buddy Prijs die samen met de Deense junior Sebastian Mortensen die dienst uit maakten. Prijs maakte dit weekend zijn comeback nadat eerder dit jaar al zijn materiaal werd gestolen. Alle heats gingen naar Prijs die zich hiermee plaatste voor het hoofdprogramma. Mortensen werd tweede en reed zijn eerste wedstrijd op een 500cc machine. Hij bewees hiermee wat voor talenten ze uit de 85cc in Denemarken ontwikkelen.

De Deen kwam samen met Tim Sorensen (A rijder) op de zaterdag al even kijken en waren zwaar onder de indruk over wat ze aantroffen. De Deense vriendelijkheid doet een club erg goed en ze komen zeker in de toekomst weer naar Lelystad om te racen. Mika Meijer wist met drie tweede plekken zich goed te presenteren en ging na Sorensen als derde naar het podest.

Doordat Steven Mauer niet het fatsoen had om zich keurig af te melden zagen we een lege plek in het rennerskwartier. Hierdoor werd besloten om ook de nummer drie van het B programma, Meijer, te laten rijden in het hoofdprogramma. Dave Meijerink en Kevin Glorie, respectievelijk vierde en vijfde, stonden hierdoor reserve in het A programma. De beide knapen kwamen echter niet in actie tijdens het hoofdprogramma die zonder problemen verliep.

Zoals gebruikelijk in de speedway sport werd het rennerskwartier afgesloten. De 500cc A rijders werden ondergebracht in twee grote tenten direct aan de baan zodat ze zicht zonder problemen in alle rust konden voorbereiden op hun wedstrijd. Het afsluiten van het rennerskwartier drukt wellicht de openheid van een Nederlandse wedstrijd, maar als je ziet dat de jongens (en dame!) vaak maar kort de tijd hebben om zich klaar te maken voor hun volgende heats dan is dit zeker noodzakelijk.

Het rijdersveld miste wellicht de 'top rijders', maar deze werden qua wedstrijd geen seconde gemist. Onze Nederlanders werden aangevuld met een groepje Deense junioren die maar al te graag naar Lelystad kwamen om deze wedstrijd mee te pakken. De 29 heats werden in rap tempo afgewerkt op een perfecte uitdagende baan, na een kleine drie uur racen zagen we een ontketende Jason Jorgensen als Nederlands kampioen 2015.

De wedstrijd ging vooral tussen Jorgensen en een enthousiaste Theo Pijper. Pijper had het erg naar zijn zin in Lelystad en wist door bliksemstarts al zijn heats te winnen, op de heat tegen Jorgensen na. Beide heren wonnen hun halve finale en kwamen tijdens de finale in een alles beslissend duel tegen elkaar uit. Pijper wist de start te winnen, maar werd in bocht drie brutaal door de Deen naar plek twee verwezen. Jorgsensen liet zijn leidende positie niet meer gaan en won de wedstrijd.

Pijper werd hierdoor tweede en Tim Sørensen werd derde. Mark Frimodt wist zich na een moelijke start van de wedstrijd toch naar de finale te knokken, hij werd vierde tijdens de finale heat. Na Pijper werd Romano Hummel tweede beste Nederlander. Hummel reed een sterke wedstrijd en was erg strijdlustig. Helaas miste hij met een derde plek in de halve finale net de kwalificatie voor de finale heat.