WK Langbaan geopent met eerste Grand Prix in Mühldorf!

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 20 juni 2016 om 20:35 Geplaatst op 20.06.2016 om 20:35

Op de grote 1000 meter baan van Mühldorf is gistermiddag het startschot gegeven voor de eerste heats van de Langbaan Grand Prix serie van dit seizoen. Ondanks dat het al drie weken flink regende in het zuiden van Duitsland lag de baan er prima bij en kon er om kwart voor negen 's ochtends al getraind worden. Tijdens de trainingen zagen we helaas geen compleet veld want enkele rijders moesten nog vanuit Engeland komen vanwege de speedway leagues aldaar.

Dat deze rijders zich niet hoefden te haasten kwam door een enorme regenbui die zo'n twee uur bleef hangen boven Mühldorf. Gelukkig was ook deze bui niet fataal voor de baan, en kon er met een uurtje vertraging gewoon gestart worden. De zijspannen misten door de regen hun vrije training in de ochtend en kregen te taak om de eerste meters te maken, en de baan een beetje droog te rijden. Dit verliep goed en kon zo kon om 14:45 gestart worden met het WK!

In de WK serie van dit jaar starten twee Nederlanders. Jannick de Jong gaat natuurlijk voor de prolongatie van zijn Wereldtitel van het afgelopen seizoen, en de nummer vier van vorig jaar, Theo Pijper, zet in op een podium plek. Beide heren begonnen aanvankelijk goed aan de wedstrijd, de Jong wist namelijk z'n eerste race te winnen. Pijper reed de gehele heat aan de leiding tot in de laatste heat een motorisch probleem op trad en hij z'n vier punten mocht inwisselen voor een karige nul in zijn openingsrace.

De Jong zette zijn overwinning door in zijn drie opvolgende heats. Tijdens zijn vijfde, en afsluitende voorserie, ging het echter mis toen hij Glen Phillips via de buitenkant probeerde in te halen. Op deze keiharde baan was er vrijwel alleen op wijdste lijn nog wat grip te vinden en hierdoor moesten de coureurs soms tot aan de airfence toe racen.  Voor De Jong ging dit helaas mis toen hij geen ruimte meer had, gelukkig ving de airfence hem op en kon hij gewoon starten tijdens de halve finales. In deze halve finale behaalde hij een tweede plek achter Erik Riss.

Pijper moest na z'n uitval in de eerste heat op reservemateriaal de wedstrijd vervolgen, en was in zijn tweede heat beduidend minder snel dan tijdens zijn eerste heat. Een vierde plek in heat twee was het resultaat, en slechts een puntje op het scorebord. Toch kwam Pijper nog tot aan de halve finales, waarin hij een tweede plek behaalde. Bij de Langbaan GP's tellen echter de punten allemaal door en was deze tweede plek niet voldoende om te mogen starten tijdens de afsluitende finale heat.

In deze grote finale zagen we naast De Jong de wereldkampioen van 2014, Riss, wildcardrijder Martin Smolinski, Mathieu Tresarrieu en Richard Hall. De Engelsman voelt zich wederom wel thuis op deze baan. Vorig jaar was hij, op een uitval na, opgeslagen tijdens het WK voor de landenteams. Riss wist de eerste stappen naar z'n doel voor 2016 te zetten, en won de finale heat, en hiermee de wedstrijd!

De Duitser wil dit jaar de Wereldtitel weer terugpakken nadat hij hem vorig jaar moest afstaan aan De Jong. De tweede plek ging naar Smolinski die overigens voor de tussenstand evenveel punten als Riss wist te scoren, beide heren behaalden 25 punten. Voor Smoli zal dit weinig uitmaken aangezien hij vermoedelijk dit jaar niet weer met een wildcard zal starten. De Jong wist zich na een slechte start toch nog naar een derde plek te knokken. Na het optellen van alle punten staat De Jong met 21 punten nu op vier puntjes achterstand op de beide Duitse heren.

Over twee maanden staat de tweede Grand Prix op de kalender, en wel op de droombaan van Eenrum (21 augustus)! Hierna zal het hard gaan want een week later rijden ze in Forssa (28 augustus) alvorens het circus naar Morizes (3 september) en Vechta (17 september) zal vertrekken.

De volledige uitslag in blokjesschema is terug te lezen via onze LIVE uitslagen pagina!

Foto gallerij

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbericht 19.06.2016 om 20:10

Jannick de Jong derde tijdens eerste Grand Prix van het seizoen in Mühldorf

Verder lezen Verder lezen
Nieuwsbericht 26.05.2016 om 23:12

Martin Smolinski wildcard rijder tijdens WK Langbaan finale 1 in Mühldorf

Verder lezen Verder lezen