5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

Jannick de Jong de baas op de zandbaan van Werlte!

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 24 juli 2016 om 07:39 Geplaatst op 24.07.2016 om 07:39

Jannick de Jong heeft gisteravond in de Hummlingring Arena van Werlte alles gewonnen wat er maar te winnen viel. Naast het reguliere A-Solo programma wist de huidige Wereldkampioen langbaan ook het baanrecord en de prestigieuze Deka Handicap Superfinale op zijn naam te schrijven. Het werd een succesvol avondje voor de Nederlanders want Dirk Fabriek werd keurig derde in het A-Solo klassement en Romano Hummel pakte de derde plek tijdens het baanrecord.

Voordat al het spektakel begon werd het publiek helaas verast met de afmelding van Chris Harris. De Speedway Grand Prix rijder heeft uren en uren samen met duizenden anderen vast gestaan voor de boot van Dover. Door de aangescherpte grenscontroles is het drama daar en kon Harris na 15 uur wachten rechtsomkeert maken. In een live interview via de telefoon gaf Harris echter aan dat hij voor volgend jaar, mocht het passen binnen zijn speedway planning, zeker weer beschikbaar zal zijn voor de zandbaanraces van Werlte.

Naast Harris stonden ook z'n landgenoten Paul Cooper en Gareth Hickmott urenlang vast. Beide heren waren echter eerder vertrokken en wisten net na de rijdersvoorstelling de arena te bereiken. Voor Hickmott was het normaal gesproken afgelopen aangezien hij zich eerst via de kwalificatie moest zien te plaatsen voor de B-groep. In deze klasse waren echter zoveel afmeldingen dat hij het laatste vrije startplekje nog kon invullen en 's avonds nog twee heats kon rijden.

In de grote finale heat van de A-Solo rijders zagen we de bekende koppen met dus een mooie overwinning voor De Jong. Stephan Katt wist zich keurig naar een tweede plek te rijden nadat hij de gehele avond als tweede de finishvlag passeerde. Fabriek scoorde uiteindelijk een puntje minder dan Katt en werd hierdoor derde. Mark Helmhout reed een prima wedstrijd en mistte net de finale heat met een 9de plek algemeen.

De ingevlogen speedway rijders Kai Huckenbeck en Max Dilger kwamen niet verder dan een 9de en 13de plek. Een onschuldige crash van Huckenbeck in z'n tweede heat zorgde ervoor dat hij de finale miste. De gehele heat lag de 'local hero' soeverein aan de leiding maar hij verdraaide zich in de laatste ronde en verspeelde hierdoor zes dure punten.

Het B-Solo klassement werd gewonnen door een dolgelukkige Marcel Sebastian. Sebastian die ook weleens door de wat minder bekende fans word aangezien voor Martin Smolinski vanwege 'Smoli' op z'n pak wist alle heats te winnen. In de finale werd hij echter vierde maar doordat de punten zoals wel vaker in Duitsland ook in de finale gewoon door tellen won hij alsnog de wedstrijd. Jarno de Vries kwam ook tot aan de finale heat en werd keurig vijfde. Andy ter Schuur werd met vijf punten 12de.

De Deka Handicap Superfinale is toch wel het paradepaardje van MSC Werlte wat altijd tot spannende taferelen leidt. De beste drie rijders uit het B Solo klassement starten vanaf het normale startlint waarna de beste vier uit de A-Solo vanaf een tweede startinstallatie achter hun starten. Daarnaast werd de heat over vijf rondes gereden om zo de A-rijders de kans te geven om de strijd aan te gaan met de B-rijders.

Vier rondes lang wist Jens Buchberger uit de B-groep de heat te leiden met achter zich Jannick de Jong. Toch wist De Jong hem in de vijfde ronde in te halen. De finishvlag werd echter niet gezien en alle rijders gingen op voor een zesde ronde waar in Buchberger onderuit ging. Dit zorgde voor wat verwarring maar natuurlijk werd Buchberger alsnog als tweede achter De Jong geklasseerd. Fabriek werd net als in het A-programma derde en mocht samen met De Jong en Buchberger een enorme beker toevoegen aan hun prijzenkast.