woensdag 23 mei 2018 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 18 juni 2017 om 19:52

La Reole - Mathieu Tresarrieu heeft vannacht in La Reole de tweede ronde van het Wereld kampioenschap langbaan gewonnen. De koning van La Reole was de gehele wedstrijd de te kloppen man en liet uiteindelijk slechts twee punten liggen. Door deze overwinning staat de Fransman nu aan het leiding in de tussenstand en heeft hij een klein gat van zes punten geslagen op de nummer twee, Michael Härtel.

Het werd een lange avond in La Reole waarbij de finale heat pas na middernacht werd gereden. Een extra lange baandienst zorgde ervoor dat het WK programma een uur stil kwam te liggen, en ook een aantal crashes zorgde voor vertraging. De meeste crashes liepen goed af, maar voor de Tsjechische langbaan rookie Hynek Stichauer werd het een ongelukkige avond met een ziekenhuisbezoek als resultaat. 

Het ging mis in de zevende heat van de wedstrijd toen Jesse Mustonen plots in de bocht stilviel en de Tsjech hem met geen mogelijkheid meer kon ontwijken. Stichauer crashte tegen de Fin aan en beide heren gingen hard tegen de keiharde kleigrond. Voor Mustonen liep het goed af, maar Stichauer kwam met zijn hand vast te zitten tussen het achterwiel en achterspatbord. Hij brak hierbij zijn pink en het werd een hels en zeer pijnlijk karwij om hem te bevrijden uit deze benarde positie. Voor Mustonen was La Reole overigens zijn eerste WK Finale van dit seizoen doordat hij Herxheim mistte vanwege een blessure.

Onze Nederlandse jongens gingen gelukkig zonder problemen door de wedstrijd. Theo Pijper reed een prima wedstrijd en ging als derde de halve finales in. Tijdens deze halve finale noteerde hij een vierde plek, maar wist alsnog genoeg punten te scoren om ook de finale heat te mogen rijden. In de finale werd hij wederom vierde en mistte dus net het podium. Met 33 punten staat hij nu, hoe toevallig ook, ook op een vierde positie.

Dirk Fabriek reed een sterke wedstrijd en kreeg met 13 punten in totaal een flinke boost voor zijn zelfvertrouwen. Fabriek noteerde in zijn eerste het een nul score doordat hij vanwege de laagstaande zon niks meer zag en het gas moest dicht draaien. De tweede heat werd gewonnen en hij ging met 13 punten de halve finales in. Doordat alle punten doortellen werd het een moeilijk verhaal om alsnog in de finale te komen, zijn tweede plek in de halve finale was dus ook niet genoeg.

'Door de aanvaring met de schutting in mijn laatste heat zat er helaas niet meer in' aldus Fabriek na de halve finales.  Doordat er maar moeilijk grip was te vinden op de baan werden de rijders vaak erg naar buiten gedreven, en dit overkwam Fabriek dus ook tijdens de laatste heat. Na een uitstekende start lag hij op een tweede plek maar toen hij botste tegen de schutting viel hij een aantal plekken terug. Met een achtste plek in de daguitslag ging Fabriek met een positief gevoel naar huis.

De dag overwinning ging dus naar de lokale favoriet Tressarieu, de nummers twee en drie gingen naar de nieuwe langbaan talenten. De jonge Duitser Härtel reed een zeer aanvallende wedstrijd en werd hiermee tweede, op twee punten achterstand op Tressarieu. James Shanes werd derde in de finale en noteerde 18 punten voor het kampioenschap. Op zondag 9 juli wordt in Mühldorf de derde Finale van het WK Langbaan gereden, met Martin Smolinski als wildcard aan de start.

De uitslag:

1. Mathieu Tresarrieu (4,4,4,4,4,2,4) 26 
2. Michael Härtel (3,3,4,3,4,4,3) 24 
3. James Shanes (4,2,1,3,4,2,2) 18 
4. Theo Pijper (3,4,3,2,3,1,1) 17 
5. Stephan Katt (2,1,4,4,3,4,0) 18
-- 
6. Richard Hall (3,3,3,2,2,3) 16 
7. Stephane Trésarrieu (4,3,2,4,2,0) 15 
8. Dirk Fabriek (0,4,2,3,1,3) 13 
9. Jesse Mustonen (2,2,Fd,2,2,0) 8 
10. Theo Di Palma (Fd,1,1,R,3,1) 6 
--
11. Josef Franc (1,Fd,3,0,1) 5 
12. Chris Harris (R,2,2,1,R) 5 
13. Glen Phillips (2,0,0,1,1) 4 
14. Hynek Stichauer (1,1,Fn,N,N) 2 
15. Jörg Tebbe (1,0,0,0,0) 1 
16. Jérôme Lespinasse (1,0) 1 
17. Gabriel Dubernard (1) 1

Semi finale 1: Katt, Fabriek, M.Tressarieu, Pijper, Mustonen.
Semi finale 2: Härtel, Hall, Shanes, Di Palma, S.Tressarieu.
Finale: M.Tressarieu, Härtel, Shanes, Pijper, Katt.