Monsterzege voor Martin Smolinski tijdens WK Langbaan in Roden

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 16 juli 2018 om 20:11 Geplaatst op 16.07.2018 om 20:11

Met een maximale score van 28 punten heeft Martin Smolinski de derde finale van het Wereldkampioenschap langbaan gewonnen. Smolinski voelde zich prima thuis op het gravel van het Speed Centre in Roden en won met gigantische snelheid alle heats, plus de finale. Door deze monsterzege torpedeert de Duitser zich terug in de strijd voor het kampioenschap.

Stichting Motorsport Roden had er alles aan gedaan om deze dubbelheader tot een groot succes te maken. Naast de WK Langbaan stond namelijk ook de halve finale van het EK Zijspannen op het programma. Onder een stralend zonnetje werd de wedstrijd in hoog tempo afgewerkt, al zorgde een tweetal stroomstoringen voor een uurtje vertraging. Het publiek kwam met een 2000 man in een mooi aantal opdraven naar de wedstrijd, en zagen erg spannende races.

Ondanks de enorme droogte van de afgelopen tijd lag de baan er tijdens de wedstrijd prima bij. Op de dinsdagavond voorafgaand werd een sproei installatie aangelegd op de baan, en deze werd elke nacht aangezet om de baan zo te laten weken. Tijdens de wedstrijd zagen we dus ook erg weinig stof wat erg positief uitviel voor de rijders, en ook het publiek.

Tegen het geweld van Smolinski konden de rijders niet tegen op, tussen de rest was het een stukje spannender. In de grote finale ging de Duitser er ook weer direct van door, voor de overige twee podiumplekken werd nog hard gestreden. Wereldkampioen van het afgelopen seizoen, Mathieu Trésarrieu, ging uiteindelijk als tweede naar het podium en Josef Franc pakte de derde plek. Theo Pijper werd de beste Nederlander met een vierde plek in de einduitslag.

Pijper kende overigens een hectische drie dagen racen. Vele rijders reden op de vrijdagavond de Internationale grasbaanraces van Marmande (Zuid Frankrijk), en ging in de nacht op weg naar Roden. Pijper kende echter andere plannen, hij moest zaterdagavond ook nog in Engeland rijden voor zijn Engelse speedway club. De volgende dag stond hij echter fris en fruitig ook weer in Roden aan het startlint.

Clubrijder Romano Hummel moest helaas afzeggen nadat hij een week eerder zijn been brak in Frankrijk. Hummel moest enkele dagen verblijven in het ziekenhuis van Bordeaux maar is inmiddels weer in Nederland. Tijdens de wedstrijd was Hummel natuurlijk ook aanwezig, maar het zelf rijden zal er voorlopig niet in zitten.

Wildcardrijder Dave Meijerink kende een prima start van de wedstrijd met vijf punten uit twee heats, maar wist daarna helaas niet meer te scoren. Toch een mooie ervaring voor Meijerink die voor het eerst mocht ruiken aan het racen tussen de Wereldtop. Mark Beishuizen stond reserve, maar kwam niet in actie.

Bij de zijspannen won het span van Detz / Arling vrij eenvoudig de wedstrijd. Alle heats gingen naar het duo, en ook de finale wisten ze te winnen. Het podium werd gecompleteerd door de combinaties van Harvey / Hogg en Berwick / Hopkins. Aanstaande zaterdag wordt in Werlte (Duitsland) de finale van het EK Zijspannen gereden.