Jimmy Tuinstra sterkste Nederlander tijdens WK Kwalificatie in Kauhajoki

Nieuwsbericht Geplaatst op zaterdag 12 januari 2019 om 19:49 Geplaatst op 12.01.2019 om 19:49

Het WK IJsspeedway is vandaag dan eindelijk van start gegaan met de twee kwalificatiewedstrijden. Wij gaan dit jaar ook weer alle WK wedstrijden bij langs, en waren vandaag in Kauhajoki (Finland) voor de kwalificatie. Aan de start stond een behoorlijk sterk rijdersveld, met voor Nederland rijdend Jasper Iwema en Jimmy Tuinstra. Beide mannen wisten zich helaas niet te kwalificeren voor het WK, en vooral Iwema had een behoorlijk slechte dag.

"Het was gewoon niet goed genoeg" verzuchte Iwema na de wedstrijd. "Normaal moet ik de meeste mannen wel kunnen hebben, maar vandaag liep helemaal niks goed" aldus een teleurgestelde Iwema. De Hooghaler begon zijn eerste drie heats met vijf prima punten, de opvolgende heats waren helaas minder. Tijdens de vierde heat moest Iwema tegen de beide Russen, maar crashte in de derde ronde.

Een duur verspeelde punt waarbij de emotie er even uit kwam. Tijdens de laatste heat moest de overwinning geboekt worden, maar na een mindere start kon hij Charly Ebner en Josef Kreuzberger niet hebben. Met een 12de plek eindigde het WK avontuur voor Iwema in Finland. Een wildcard is hem door de FIM helaas niet gegund, ook is hij niet opgenomen in de reservelijst.

Voor Tuinstra verliep het een heel stuk beter, al kende hij een moeilijk begin van de wedstrijd waarbij hij al zijn zelfvertrouwen verloor. Twee puntjes behaalde Tuinstra na de eerste twee heats al wist hij bijna Max Niedermaier op de finish te verslaan. Tijdens de derde heat bleef hij puntloos nadat hij de controle over zijn motorfiets kwijtraakte. "Ik was behoorlijk boos na de derde heat" vertelde Tuinstra ons, maar na een sublieme overwinning in de vierde heat kwam het zelfvertrouwen weer snel terug.

Tuinstra wist tijdens deze heat in de laatste bocht de overwinning te pakken door Ove Ledström spectaculair in te halen. Ledström vertelde "Eigenlijk reed ik veel te relaxed de heat, want ik dacht dat ik hem al binnen had". "Maar je moet er nooit vanuit gaan dat de tegenstanders weg zijn" vervolgde de Zweed. Tuinstra wist zijn laatste heat ook nog te winnen en werd hiermee achtste in de eindslag. De FIM heeft hem inmiddels beloond door hem de eerste plek op de reservebank voor de WK Finales te geven.

De wedstrijd werd zoals verwacht een eenvoudig Russisch feestje. Dmitry Khomitsevich won alle heats, en zijn landgenoot Daniil Ivanov pakte de tweede plek nadat hij alleen een puntje liet liggen tegen Khomitsevich. Voor de derde plek op het podium moest nog een extra heat gereden worden. Zowel Stefan Svensson als Max Niedermaier scoorde evenveel punten, en Svensson was tijdens deze run-off de sterkste. Voor Svensson wordt dit zijn 30ste WK, waarbij het record van Per-Olov Serenius evenaart.

Voor de laatste WK startplekken moest er ook nog een run-off gereden worden. Ledström, Ebner en Stefan Pletschacher behaalde evenveel punten na 20 heats racen. De Zweed wist gelijk de leiding te pakken en won met een aardige voorsprong de heat. Tussen Ebner en Pletschacher werd het nog aardig spannend waarbij er meerdere keren ingehaald werd. De Oostenrijker was uiteindelijk de sterkste waardoor de Duitser de directe kwalificatie voor het WK misliep. De FIM heeft Pletschacher inmiddels een wildcard gegeven.

Pletschacher raakte overigens nog even in opspraak vanwege een vermeend afgesproken dealtje met Ivanov. De Rus mistte geheel 'per ongeluk' de start en wist verder de gashandel ook niet maximaal meer open te schroeven. Hierdoor behaalde Pletschacher alsnog wat extra punten zodat hij de run-off mocht rijden. Dit soort afgesproken werk zien we helaas vaker in de ijsspeedway, maar is helaas ook niet meer weg te denken.

Over drie weken gaat het WK IJsspeedway van start met het eerste Finale weekend in Almaty (Kazachstan).

De uitslag

R Naam Nat 1 2 3 4 5 P
1 Dmitry Khomitsevich 3 3 3 3 3 15
2 Daniil Ivanov 3 3 3 2 1 12
3 Stefan Svensson 2 2 3 2 2 11
4 Max Niedermeier 2 3 2 3 1 11
5 Ove Ledström 3 3 Fd 2 2 10
6 Charly Ebner 0 2 2 3 3 10
7 Stefan Pletschacher 1 1 3 2 3 10
8 Jimmy Tuinstra 1 1 0 3 3 8
9 Tobias Busch 3 2 1 0 0 6
10 Vladimir Cheblokov 2 R 1 1 2 6
11 Matti Isoaho 2 1 2 1 N 6
12 Jasper Iwema 1 2 2 Fd 1 6
13 Josef Kreutzberger 0 1 0 1 2 4
14 Christer Biskop 1 0 1 0 0 2
15 Jan Pecina 0 0 0 1 0 1
16 Martin Běhal 0 0 1 0 0 1
17 Tomi Kirilov 1 1