WK IJsspeedway dit weekend verder in het Russische Shadrinsk

Nieuwsbericht Geplaatst op donderdag 7 februari 2019 om 13:21 Geplaatst op 07.02.2019 om 13:21

In het Russische Shadrinsk staat dit weekend de tweede finale van het WK IJsspeedway op het programma. Voor de rijders een behoorlijke reis van zo'n 2200km waar ze zo'n twee dagen over hebben gedaan. Wij gaan dit jaar ook weer naar alle Finale weekenden toe, en volgen dit jaar de rijders op de voet. Zo zijn wij met Charly Ebner meegereden vanuit Almaty naar Shadrinsk, en volgende week verder naar Togliatti voor de Ice Speedway of Nations.

Alle rijders zijn inmiddels aangekomen al ging dit voor de ene rijder wat makkelijk als voor de andere. Wij zijn bijvoorbeeld direct vanuit Almaty naar Rusland gereden en dit ging eigenlijk vrijwel zonder problemen. De reis over de Kazachse steppe tot aan Astana is daarbij wel een behoorlijk avontuur waar helemaal niks fout mag gaan. Mocht je alleen rijden en je bus gaat kapot dan ben je hopeloos verloren omdat er voor honderden kilometers helemaal niks is, behalve een eindeloos uitzicht.

Deze reis heeft ook voor behoorlijk veel kritiek gezorgd vanuit de rijders naar de FIM, en er wordt inmiddels gezamenlijk gekeken hoe dit voor het volgende jaar verbeterd kan worden. Naast de lange reis speelt de corruptie van de politie ook een grote rol. Stefan Svensson vertelde ons dat ze in totaal 10 keer van de weg zijn gehaald, met daarbij de nodige onkosten aan de politie.

Svensson was overigens samen met de andere Zweden, en Hans Weber, onderweg en kwamen nog vast te staan in een sneeuwstorm. De extreme kou zorgt er ook voor dat de bussen totaal niet op temperatuur komen. Weber had een nieuwe standkachel gemonteerd in zijn bus, maar ook dit was niet genoeg om de bus van binnen warm te houden. De Duitser had ook nog wat pech onderweg, zoals een lekke band en het niet starten van de bus na een nacht in de vrieskou.

Inmiddels zijn alle rijders de grens van Kazachstan/Rusland gepasseerd. Deze grens is een stukje minder streng dan de grens tussen Letland en Rusland, mits je de papieren goed op orde hebt. Zo zijn wij binnen een kwartiertje de grens over gestoken en konden daarna doorrijden naar Shadrinsk. In het stadion van Shadrinsk zijn inmiddels de voorbereidingen in volle gang, en zijn de rijders de motoren aan het uitladen. Morgen om 13:00 lokale tijd gaat de training van start.