Dmitry Koltakov winnaar verkorte tweede dag WK IJsspeedway in Shadrinsk

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 10 februari 2019 om 15:36 Geplaatst op 10.02.2019 om 15:36

Dmitry Koltakov heeft vandaag de verkorte tweede dag van het WK IJsspeedway in Shadrinsk gewonnen. Halverwege de wedstrijd begonnen er problemen met het ijs op te treden waarna er na heat 16 een extra rijders briefing werd ingelast. De volgende vier heats werden nog gereden, maar na 20 heats racen was het over en uit. 'Veiligheid is het allerbelangrijkste' aldus Jury president Jouni Seppanen. Naast de overwinning is Koltakov ook eigenaar geworden van een nieuwe Lada.

Koltakov heeft met zijn overwinning vandaag het gat in de tussenstand met Daniil Ivanov gesloten. Voor Ivanov was het een behoorlijk minderde dag die aanvankelijk sterk begon. Drie overwinningen boekte Ivanov, maar werd ook twee keer gediskwalificeerd. Tijdens de eerste diskwalificatie verloor Ivanov de controle en crashte hard, en de tweede diskwalificatie was het gevolg van het aantikken van een strobaal.

Naast Koltakov op het podium zagen we Dmitry Khomitsevich, en geheel verassend de wildcardrijder Konstantin Kolenkin. De Rus reed een redelijk onopvallende wedstrijd maar scoorde toch behoorlijk wat punten, in totaal 12 net als Khomitsevich. Khomitsevich behaalde een heatoverwinning meer en werd hierdoor als tweede geklasseerd. Koltakov scoorde overigens 14 punten na de heats.

De halve finales zouden bijna een compleet Russisch feestje worden met zeven Russen die zich plaatsten. Hans Weber was de enige niet Russische rijder die genoeg punten verzamelde en reed een erg sterke wedstrijd. Weber scoorde negen punten, maar dit hadden er twee meer kunnen zijn als hij niet gediskwalificeerd werd vanwege het overschrijven van de blauwe lijn. Deze blauwe lijn was een aardig probleem vandaag want het regende diskwalificaties.

Voor de Zweedse deelnemers was het een slechte dag met twee mannen in het ziekenhuis. Als eerste ging Martin Haarahiltunen er af en werd een ribblessure geconstateerd. Later in de wedstrijd ging ook Ove Ledstrom er af en hij hield er een lelijke jaap in zijn hand aan over. Stefan Svensson werd de beste Zweedse rijder, zijn zoon noteerde drie diskwalificaties en werd laatste.

Het WK IJsspeedway gaat nu eerst in een kleine pauze want volgend weekend staat de Ice Speedway of Nations op het programma in Togliatti. Tijdens dit WK voor de landenteams zullen we onze Nederlandse gladiatoren niet in actie zien. Het WK IJsspeedway zelf gaat over drie weken verder in Berlijn.