Roelof Thijs Bokaal in Heerenveen: Jasper Iwema beste Nederlander

Nieuwsbericht Geplaatst op zaterdag 30 maart 2019 om 10:27 Geplaatst op 30.03.2019 om 10:27

Door het winnen van de B-finale is Jasper Iwema gisteravond in Heerenveen de beste Nederlander geworden tijdens de Roelof Thijs bokaal. Drie Nederlanders lagen op koers voor een A finale startplek, maar wisten tijdens de halve finales niet eerste of tweede te worden. De wedstrijd werd gewonnen door Konstantin Kolenkin uit Rusland, voor Jimmy Olsen (Zweden) en Matti Isoaho (Finland).

Tijdens de eerste halve finale kwamen zowel Iwema als Simon Reitsma in actie. Iwema lag op een tweede plek maar verloor de controle, en schoot het middenterrein op. Een herstart volgde zonder Iwema, en Reitsma pakte de derde plek wist hierin derde te worden. Reitsma rijd dit weekend overigens zijn laatste wedstrijden van zijn carrière.

In de tweede halve finale zagen we Jimmy Tuinstra in actie, maar een vierde plek was niet genoeg voor een startplek in de A-finale. Alle drie de mannen plaatsten zich dus voor de B-finale waar Iwema en Tuinstra een spannend duel leverden. Op de finishlijn werd de strijd pas beslist, in het voordeel van Iwema. Al met al een prima prestatie voor onze Nederlandse mannen.

De A-finale werd een spannende race waarbij ook een herstart nodig was. Markus Jell was zeker een van de topfavorieten maar crashte in de eerste bocht. Voor de Duitser waren zijn kansen verkeken en gingen de overige drie mannen de herstart in. Kolenkin wist redelijk eenvoudig de heat te winnen, en daarmee de felbegeerde Roelof Thijs Bokaal te winnen. Voor de Rus was het overigens de eerste keer dat hij in actie kwam op kunstijs.

Naast de drie al genoemde Nederlanders kwamen natuurlijk ook de gebroeders Schaap in actie. Beide mannen, Bart en Niek, kenden grote pech want tijdens de knock-out heats hadden ze beide mechanische pech en moesten de heat staken. Tijdens dit soort heats is een eerste, of tweede, plek noodzakelijk om in de wedstrijd te blijven. Vanavond nieuwe kansen voor beide heren, want om 19:00 staat de eerste dag van het WK op het programma.