Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zaterdag 24 oktober 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 2 november 2019 om 14:09

Tijdens het FIM congress in Frankfurt dit weekend zijn de stempels gedrukt op een nieuwe set regels voor de Speedway Grand Prix van 2020, en de toekomst daarvan. Twee belangrijke wijzigingen die sowieso impact gaan maken: de kampioenschapspunten gaan anders, en het kwalificatiesysteem voor 2021 is aangepast.

De afgelopen jaren was het zo dat alle heat punten tellen voor het kampioenschap, maar dit gaat vanaf volgend jaar drastisch veranderen. Het aloude systeem met kampioenschapspunten wordt uit de stofkast getrokken wat bekend dat er een vaste set punten te verdelen zijn. Deze punten lopen van 20-18-16-14 voor de top vier, met telkens een punt minder richting 0 voor de rest.

Hierdoor wordt de winst in de Finale heat van een Grand Prix een stukje meer waard. Eerder zag de winnaar alleen wat extra dollars op zijn rekening, maar telt het ook voor het kampioenschap. Alle gescoorde punten tijdens de heats zijn dus niet heel veel meer waard, en gelden alleen voor de verdeling van deze nieuwe kampioenschapspunten.

Naast het 'nieuwe' puntensysteem wordt ook de kwalificatie voor 2021 aangepast. De eerste zes rijders vanuit de GP plaatsen zich nu automatisch voor het volgende jaar, dit zijn er dus twee minder dan eerder. Daarbij komen ook de top drie rijders uit de Challenge, en krijgt de winnaar van het EK Speedway ook een ticket voor de GP's. De overige vijf plekken worden ingevuld met wildcards.

Het wachten is overigens nog altijd op de volledige GP-kalender voor volgend jaar. Inmiddels zijn er zes wedstrijd bekend gemaakt, nadat gisteren de datum voor Vojens werd vrijgegeven.