Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zaterdag 24 oktober 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 6 december 2012 om 21:26
Een tijdje geleden werd al bekend gemaakt dat er voor de IJsspeedway de nodige veranderingen op het programma staan. Vandaag heeft de FIM een brief verspreid met al het nieuws voor 2013.

De IJsspeedway challenge is nu officieel bevestigd door de FIM. Via deze enkele wedstrijd kunnen rijders zich kwalificeren voor de 2013 GP's. Dit gooit gelijk de deur dicht voor de nieuwe(re) rijders omdat elk land nu maar een klein aantal rijders kan inzetten.

Zo hadden Zwitserland, Noorwegen, Oekraïne en Frankrijk graag rijders aan de start gehad maar deze landen zitten nu totaal zonder rijders die mee mogen doen aan de challenge. In totaal waren er 46 startplekken aangevraagd voor de challenge maar er kunnen in totaal maar 14 rijders mee doen.

De FIM heeft ook nog een zegje over de deelnemers van de challenge en zo mag de FIM nog twee extra rijders nomineren. Deze algehele beslissing word fel bekritiseerd door de verschillende media, rijders en fans en ook wij zetten onze vraagtekens voor de toekomst van de sport.

Naast deze challenge probeert de FIM om dit seizoen nog een challenge te organiseren voor het 2014 seizoen. Zo wordt de startlijst voor 2014 dus dit komende seizoen al beslist.

Zeven rijders zijn al gekwalificeerd voor de 2013 GP's, namelijk Daniil Ivanov, Dmitri Khomitsevich, Dmitri Koltakov, Harald Simon, Antti Aakko, Robert Henderson en Grzegorz Knapp. Hierbij komen nog zeven rijders via de 2013 challenge, de FIM nomineerd nog een permanente wildcard en om het veld compleet te maken komt er nog een wildcard bij die per GP wordt genomineerd.

Nikolai Krasnikov had oorspronkelijk ook een automatisch startplek, maar hij heeft besloten om geen GP's meer te rijden.


Startlijst 2013 challenge in Sankt Johann:

CZ (Antonin Klatovsky)
CZ (Jan Klatovsky)
GER (Gunter Bauer)
GER (Max Niedermaier)
NL (René Stellingwerf)
NL (Sven Holstein)
RUS
RUS
RUS
AUT (Franky Zorn)
AUT
FIN
SWE
PL (Paweł Strugała)
FIM nominatie
FIM nominatie


De team wedstrijd wordt dit seizoen in het Poolse Sanok georganiseerd. Door het schema nog steeds maar zeven landen toelaat, en Polen dit seizoen voor het eerst mee rijd, moest er een land wijken en dit is Zwitserland geworden. Nederland heeft geen startplek aangevraagd voor dit seizoen.


Zie ook: WK IJsspeedway kalender