Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zaterdag 31 oktober 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 14 januari 2013 om 09:12
Doorzetten, dat was de key tot succes van de Internationale ijsspeedway wedstrijd in het Oostenrijkse Weissenbach. De weersvoorspellingen van midden Europa leken nog niet koud genoeg voor ijsraces maar in Weissenbach hadden ze 20 centimeter ijs klaar liggen.

20 centimeter was alleen niet genoeg voor het volledige programma en daarom werden de heats ingekort tot drie rondes per heat wat opzicht wel erg jammer was gezien de kleine nieuwe baan. Het oorspronkelijke programma werd ook iets aangepast. Het was de bedoeling om een aantal rijders een kwalificatie te laten rijden voor de laatste twee plekken in het startveld maar dit werd al snel veranderd door het introduceren van een B groep naast het hoofdprogramma.

De wedstrijd in Weissenbach zou de eerste krachtmeting zijn voor de niet Russiche rijders, want Gunter Bauer, Harald Simon, Franky Zorn en nog een aantal sterke rijders stonden aan de start. Antonin Klatovsky moest helaas op het allerlaatste moment verstek laten gaan door een buikgriep.

Bauer, Simon en Zorn stonden toevallig gelijk met z'n drieën aan het startlint in hun eerste heat. Simon was gelijk weg en Zorn kon volgen, Bauer daar in tegen kon niks inbrengen tegen de Oostenrijke ijsracers en liet het tweetal maar voor wat het is. Simon won de heat en werd door kenners hierdoor al gezien als winnaar van de wedstrijd.

Simon won inderdaad ook de wedstrijd door zijn vier volgende heats te winnen. Makkelijk ging dit alleen niet want in zijn laatste heat trof hij onze eigen Sven Holstein. Simon miste volledig zijn start en Holstein ging er vandoor en bleef aan de leiding voor drie rondes. Helaas moest hij de zeer ervaren Oostenrijker toch voorbij laten gaan in de laatste ronde.

De eerste plek was dan misschien al bekend maar voor de tweede en derde plek werd heat 20 een verkapte run-off gezien. Zowel Franky Zorn als Jan Klatovsky stonden op 11 punten. Helaas werd deze heat niet zo heel spectaculair als verwacht want Zorn was na de start al weg en Klatovsky had geen schijn van kans.

Gunter Bauer pakte de vierde plek met 11 punten en de Pool Grzegorz Knapp werd vijfde met negen punten. Rene Stellingwerf werd zesde met ook negen punten, maar Knapp zijn punten countback was beter dan die van de Nederlander.

Sven Holstein zou eigenlijk via de kwalificatie in het hoofdveld komen maar na een aantal afzeggingen mocht hij gelijk het startnummer drie aannemen. Holstein reed een zeer sterke wedstrijd, hij scoorde vier tweede plekken en hij viel een keer nadat hij spectaculair Jan Klatovsky inhaalde. Al met al zat er niet meer in dan een negende plek in de einduitslag.

De WK IJsspeedway challenge volgende week wordt een mega zware wedstrijd voor onze Nederlanders (Stellingwerf, Holstein). Zowel Franky Zorn, Jan Klatovsky en er van uitgaand dat Antonin Klatovsky volgende week weer beter is, maken grote kans op een kwalificatie. Gunter Bauer lijkt nog niet helemaal in vorm, maar ook hem kun je bij de kanshebbers rekenen. Daarbij komt ook nog Stefan Svensson en drie Russiche rijders, kortom een wedstrijd om te vingers bij af te likken.

De uitslag:

1. Harald Simon (3,3,3,3,3) - 15
2. Franky Zorn (2,3,3,3,3) - 14
3. Jan Klatovsky (3,2,3,3,2) - 13
4. Günther Bauer (1,3,2,3,2) - 11
5. Grzegorz Knapp (3,1,0,2,3) - 9
6. Rene Stellingwerf (1,2,1,2,3) - 9
7. Martin Leitner (2,1,3,1,1) - 8
8. Stefan Pletschacher (2,0,2,2,2) - 8
9. Sven Holstein (2,2,2,X,2) - 8
10. Martin Posch (3,0,2,1,1) - 7
11. Max Niedermayr (1,3,1,0,1) - 6
12. Josef Kreuzberger (0,0,1,2,1) - 4
13. Markus Jell (1,1,1,1,0) - 4
14. Charly Ebner jun. (0,2,0,0,0) - 2
15. Thomas Wiest (0,1,0,1,0) - 2
16. Rene Dünki (0,0,0,0,0) - 0