Lukas Fienhage verovert het Wereld kampioenschap langbaan in Rzeszow

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 28 september 2020 om 16:44 Geplaatst op 28.09.2020 om 16:44

Lukas Fienhage heeft gisteravond het Wereldkampioenschap langbaan binnen gesleept op de speedway baan van Rzeszow. De 21-jarige Duitser was vooraf al de topfavoriet voor de wedstrijd, en wist de verwachtingen waar te maken. Club rijder Kenneth Kruse Hansen was op de tricky baan echter de te kloppen man, en won maximaal de wedstrijd.

In de dagen voorafgaand van de wedstrijd waren de weergoden niet best gezind, en kwam de regen met bakken uit de lucht. Pas vanaf zondag middag werd het droger, en kon de club met de baan aan de gang. Door de vele regen was de baan echter ontzettend grippig wat het voor de langbaan jongens niet echt makkelijk maakte.

De wedstrijd kende sowieso al de nodige commotie, voornamelijk van de thuisblijvers. Rzeszow zou namelijk niet geschikt zijn voor deze wedstrijd. Het WK Langbaan op een speedway baan is natuurlijk niet echt gebruikelijk, maar ter promotie van de sport zijn er gisteravond wel flinke stappen gemaakt. Daarnaast is de keuze van 'echte' langbanen zeer beperkt wat het voor de FIM niet makkelijk maakt om organisatoren te vinden.

De Polen weten sowieso wel hoe een wedstrijd goed gepromoot te worden, en werden grote sponsoren gelokt om de kosten te dekken. Waaronder de bekende olie en brandstof retailer Orlen. Een professionele livestream was uiteraard ook voor handen, inclusief diverse gasten. Opvallend was dan weer wel dat het verzoek vanuit Polen kwam om een WK Langbaan te organiseren, en niet vanuit de FIM.

Ondanks de moeilijke baan zagen we in de loop van de wedstrijd steeds betere heats, en ging het er hard aan toe. Het was vooral Hansen die het beste met de baan om kon gaan, en met zijn bliksem starts hadden de rest het nakijken. Hansen komt in de Poolse speedway liga ook uit voor Rzeszow, en kent hierdoor de baan op zijn duimpje.

Verassing van de avond was ongetwijfeld de wildcard Stanislaw Burza. De Pool rijdt normaal helemaal geen langbaan, en had zelfs crowdfunding nodig om überhaupt van start te kunnen gaan. Zeven jaar geleden kwam hij ook in actie tijdens een WK Finale in Rzeszow, en kreeg dit jaar dus ook weer de wildcard. Zeer verassend kwam Burza zelfs tot aan de grote finale heat.

Burza kenden in de Finale een zeer goede start, en wist zelfs even aan de leiding te gaan. Hansen nam het stokje echter vrij snel weer over en wist de overwinning hiermee binnen te halen. Achter de Deen ging het echter om het Wereldkampioenschap, waarbij zowel Fienhage als Mathieu Tressarieu en Zach Wajtknecht nog Wereldkampioen konden worden.

Winnaar van ronde 1 in Morizes, Fienhage, had de beste kansen maar verprutste compleet zijn start. De Duitser moest hierdoor van achteren komen, en aan een flinke inhaal actie beginnen. Fienhage werd uiteindelijk tweede tijdens deze finale, voor Burza en Wajtknecht. Tressarieu gaf na de derde ronde de strijd op en reed rustig de finale heat uit.

Door deze uitslag was er nog een extra heat nodig om plek 2 en 3 in het kampioenschap te bepalen. Hansen en Tressarieu behaalden beide 37 kampioenschapspunten, en moesten dus nog een keer de baan in. Tressarieu leek echter niet geïnteresseerd en liet de 2 minuten klok uitlopen. Voor Hansen was het vervolgens een simpele klus om de tweede plek in het kampioenschap te pakken.

Onze Nederlandse mannen kenden een lastige avond op het Poolse gravel. Na een derde plek in Morizes voor Romano Hummel, en een vierde plek voor Theo Pijper, hadden beide heren serieuze kansen op de WK titel. Hummel kende echter mindere starts, en verloor hiermee gelijk de aansluiting met de top van het rijdersveld. Een zevende plek in de daguitslag behaalde Hummel, en een vijfde plek in het WK.

Voor Pijper werd het een pijnlijke avond met een enorme crash in de 10de heat van de wedstrijd. Thomas Jonasson gleed in de eerste bocht onderuit, en hierdoor konden zowel Pijper als Max Dilger geen kant op. Jonasson werd door beide mannen aangereden, en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Gelukkig liep het goed af voor de Zweed en is hij inmiddels op weg naar huis.

Pijper kende na de crash een pijnlijk sleutelbeen, maar kon de wedstrijd wel vervolgen. Helaas zat er niet meer in dan een negende plek in de daguitslag, en plek zes in het kampioenschap. Door deze zesde plek plaatst Pijper zich net als Hummel voor het WK van volgend jaar. Doordat beide mannen zich via de Challenge in Roden ook al hebben geplaatst krijgen Bernd Diener en Hynek Stichauer nu ook een WK ticket voor 2021.

De uitslag

R Naam Nat 1 2 3 4 5 P
1 Kenneth Kruse Hansen 4 4 4 4 4 20
2 Lukas Fienhage 4 3 4 2 4 17
3 Stanislaw Burza 0 2 2 1 3 8
4 Zach Wajtknecht 2 3 4 3 0 12
5 Mathieu Trésarrieu 3 4 1 3 4 15
6 James Shanes 2 1 3 1 2 9
7 Romano Hummel 3 2 0 3 0 8
8 Chris Harris 1 4 2 4 2 13
9 Theo Pijper 2 2 2 2 1 9
10 Max Dilger 3 1 3 4 1 12
11 Tomas H Jonasson 4 3 3 d N 10
12 Jesse Mustonen d 0 1 1 3 5
13 Stephan Katt d 0 1 2 1 4
14 Martin Malek 3 3
15 Josef Franc 0 1 0 R 2 3
16 Gaétan Stella 1 0 0 0 0 1