Western Springs Speedway opend het GP seizoen

Nieuwsbericht Geplaatst op zaterdag 23 maart 2013 om 10:04 Geplaatst op 23.03.2013 om 10:04

De eerste Speedway Grand Prix van het jaar werd vandaag verreden in Auckland (Nieuw Zeeland). Na de training van donderdag en vrijdag was het haast al te voorspellen welke rijders het erg goed zouden doen, maar dat een training eigenlijk niet veel zegt bleek vandaag wel tijdens de wedstrijd. [END] In de winter zijn er een aantal dingen veranderd in de reglementen, een van de grootste is misschien wel de punten verdeling in de finale. Normaal gesproken werden de heat punten verdubbeld, maar deze regeling is geschrapt wat voor een veel closer punten aantal gaat zorgen aan het einde van de GP's. Dit jaar hebben we ook een groot aantal nieuwe rijders in het rijdersveld. Zo is de Sloveen Matej Zagar dit jaar weer terug in de series, maar helaas kon hij het niet echt waar maken en hij finishte als 14de met vijf punten. Ook nieuwkomer Martin Vaculik scoorde vijf punten. Wat wel opvalt is dat de punten zeer dicht bij elkaar zitten door het zeer aan elkaar gewaagde rijdersveld. Wildcard rijder Jason Bunyan scoorde weliswaar de laatste plek in de einduitslag maar hij kon het veld toch aardig volgen. De beide reserve rijders, Dale Finch en Sean Mason kwamen niet in actie vandaag. In heat 14 maakte de referee nogal een controversiële beslissing door Niels-Kristian Iversen te diskwalificeren. Darcy Ward kreeg in eens grip en crashte bijna tegen Andreas Jonsson en Iversen besloot om de machine maar neer te leggen om erger te voorkomen. Gelukkig kreeg Ward zijn motor wel weer onder controle maar de race werd uiteraard stil gelegd en Iversen werd gediskwalificeerd. Maar of dit 100% de juiste beslissing was? Nicki Pedersen had een zeer zwak begin van de wedstrijd en in zijn eerste twee heats wist de Deen geen enkele punt te pakken, vervolgens wist hij wel zijn resterende drie heats te winnen. Pedersen kwalificeerde zich hierdoor alsnog voor de halve finale waar hij tweede in werd. Jaroslaw Hampel wist deze halve finale te winnen. Twee jonge top talenten, Darcy Ward en Tai Woffinden plaatsten zich respectievelijk als derde en vierde in de halve finale. Ward reed een zeer sterke training, maar in de wedstrijd ging het toch wat minder makkelijk dan gedacht. Woffinden werd door velen gezien als een opvuller voor het GP veld, maar de Brit reed zich toch keurig met negen punten naar de halve finale. Tomaz Gollob was de winnaar van de tweede halve finale, maar de Pool had wel wat moeite om tot de halve finales te komen. Gollob scoorde weliswaar drie heat overwinningen, maar hij werd ook een keer derde en vierde. Greg Hancock scoorde een tweede plek en ging dus ook door naar de finale. Van de 2012 Wereld Kampioen, Chris Holder, hadden we misschien wel wat meer verwacht. Met acht punten kwam hij krap aan in de halve finale en werd vervolgens met een derde plek uitgeschakeld. Andreas Jonsson werd vierde in deze halve finale. De finale werd uiteindelijk een Pools feestje met Jaroslaw Hampel als winnaar. De dolgelukkige Tomaz Gollob werd tweede en Nicki Pedersen werd derde. Greg Hancock won vorig jaar de wedstrijd in Auckland, maar moest vandaag genoegen nemen met een vierde plek. De uitslag: 1. Jaroslaw Hampel (1,1,3,2,2,3,3) 15 2. Tomasz Gollob (3,1,3,0,3,3,2) 15 3. Nicki Pedersen (0,0,3,3,3,2,1) 12 4. Greg Hancock (3,3,1,1,1,2,0) 11 --- 5. Darcy Ward (3,3,1,1,3,1) 12 6. Andreas Jonsson (3,2,3,2,1,0) 11 7. Tai Woffinden (2,2,0,3,2,0) 9 8. Chris Holder (2,2,0,3,1,1) 9 --- 9. Fredrik Lindgren (2,1,2,2,1) 8 10. Niels-Kristian Iversen (1,2,2,X,2) 7 11. Emil Sayuitdinov (0,3,0,1,2) 6 12. Krystof Kasprzak (0,3,2,1,0) 6 13. Antonio Lindback (1,0,2,3,0) 6 14. Matej Zagar (1,0,1,0,3) 5 15. Martin Vaculik (2,0,1,2,0) 5 16. Jason Bunyan (0,1,0,X,0) 1