Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zaterdag 31 oktober 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 9 augustus 2014 om 22:07
De Rus Emil Sayfutdinov heeft vandaag in het Deense Holsted de derde ronde van het Europees kampioenschap speedway gewonnen. Na een erg sterke tweede plek tijdens de tweede ronde in Togliatti een aantal weken geleden denderde de Rus door naar een overwinning in de 'Moldow Arena' te Holsted.

Veel regen

Voorafgaand van de wedstrijd kregen we al te maken met slechte weerverwachtingen, en de Deense hemel kon het niet laten om binnen no time te complete accommodatie onder water te zetten. De geplande training om 10:00 uur werd eerst uitgesteld en daarna compleet afgeblazen, hierdoor kregen de rijders geen trainingsmogelijkheid.

Ook de geplande wedstrijd starttijd van 15:00 werd niet gehaald. Nadat de baan was afgedroogd even na de middag, opende de hemel zich opnieuw en begon het hele proces opnieuw. Een grote pluim naar de baandienst van Holsted die de baan droog kreeg en berijdbaar. Doordat de wedstrijd LIVE werd uitgezonden op Eurosport moest er wat worden gesnoeid in het programma vanwege de uitstelling. Om 15:45 ging de wedstrijd dan alsnog los, weliswaar zonder rijdersvoorstelling.

Erg close

Na de 20 heats zagen we hele close eindstand van de voorseries. Vier rijders eindigden op 11 punten en twee verdere rijders volgden met 10 punten. De beste twee rijders kwalificeerden zich voor de grote finale en de vier daarna moesten het opnemen tegen elkaar in een last chance heat. Martin Vaculik, en verassend Maksim Bodganovs, plaatsten zich in een keer voor de finale.

In de last chance heat moesten Emil Sayfutdinov, Jurica Pavlic, Peter Kildemand en Niels Kristian Iversen het tegen elkaar opnemen. Helaas voor het thuispubliek viel Iversen uit en was uitgeschakeld. Kildemand ging als nummer twee door naar de finale. Sayfutdinov was de snelste in deze uitschakelingsheat.

Sayfutdinov wint

De grote finale moest helaas worden over gestart nadat de Let Bodganovs onderuit ging in de eerste bocht. Hierdoor zagen we slechts drie rijders aan de start in de herstart. Nadat Sayfudinov ook al de last chance heat won schreef hij ook de finale op zijn naam na een spectaculaire inhaal manoeuvre in de twee bocht van de eerste ronde. De Rus liet niemand meer voor en won de wedstrijd voor thuisrijder Kildemand en de huidige Europees kampioen Vaculik.

Pedersen verliest

De winnaar van de vorige twee rondes in Gustrow en Togliatti, Nicki Pedersen, leverde fors in Met slechts zes puntjes was het einde verhaal voor de altijd interessante Pedersen die ook nog een crash moest incasseren in een van z'n heats. Pedersen zakt hierdoor terug naar een vierde plek in de tussenstand.

Last minute afzeggingen

Helaas waren er nog een tweetal last minute afzeggingen van vaste EK deelnemers. De eerste was van Martin Smolinski die door een kalender wijzigingsblunder dupe was geworden van een dubbele boeking. De Langbaan Challenge werd een dag vervroegd en hierdoor moest de Duitser dus naar Tsjechië om geen enorme boetes te riskeren.

Een verassende afzeggingen zagen we van Patryk Dudek die voorlopig de motor niet op mag vanwege een sperring van de Poolse bond. Dudek testte positief op een verboden middel tijdens een wedstrijd van een aantal weken geleden. Een tweede test moet binnenkort bepalen of Dudek voor langere tijd geschorst gaat worden.

De uitslag

1. Emil Sajfutdinow (2,3,3,F,2,3) 13
2. Peter Kildemand (3,2,F,3,3,2) 13
3. Martin Vaculik (3,2,3,3,0,1) 12
4. Maksim Bogdanow (R,2,3,3,3,F) 11
---
5. Jurica Pavlic (3,3,1,1,3) 11
6. Niels Kristian Iversen (2,1,2,3,2) 10
---
7. Andreas Jonsson (0,3,3,2,1) 9
8. Michael Jepsen Jensen (3,2,1,2,1) 9
9. Janusz Kołodziej (2,3,1,0,2) 8
10. Nicki Pedersen (1,F,0,2,3) 6
11. Tomasz Gollob (0,1,2,2, F) 5
12. Jonas Davidsson (1,0,2,0,1) 4
13. Adrian Miedziński (1,R,2,1,0) 4
14. Andrzej Lebedevs (2,1,R,1,R) 4
15. Kenni Larsen (1,1,1,0) 3
16. Rasmus Jensen (2) 2
17. Kjastas Puodżuks (0,0,0,1,0) 1
18. Patrick Hougaard (1) 1