Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zaterdag 31 oktober 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 11 augustus 2014 om 20:45
Vrijdag 8 augustus was het weer zover, de internationale grasbaanraces te Staphorst. Waar men in het verleden in Staphorst nog onder kunstlicht reed, dit was misschien nu geen overbodige luxe geweest. Jammer genoeg gooide Pluvius roet in het eten, na de voorseries begon het toch wel flink te regenen en werd het bovendien hierdoor te donker om nog verantwoord door te racen.

Bij de Inters was het vooral Stephan Katt die het prima naar zijn zin had op het ovaal van Staphorst. Hij sloot al zijn series winnend af. Ook Dirk Fabriek ging goed rond en scoorde 21 punten. De Duitser Janoschka, al vaak rijdend in Staphorst, was goed bij de les en scoorde 19 punten.

Omdat het dus te donker en te nat was geworden voor de finales telden alleen de punten uit de series. Katt dus met 24 punten voor Fabriek met 21, en Janoschka met 19. Opvallend was verder nog het zeer sterke rijden van youngster Mark Beishuizen, hij scoorde maar liefst 13 punten wat goed was geweest voor de B-finale!

De zijspannen reden een ONK in Staphorst en hier ook helaas het zelfde liedje, geen finales. Matthijssen/Stellingwerf scoorden 15 punten, wonnen dus al hun heats. Een sterk optreden was er ook van Noordman/Kremer, met 14 punten was hun aandeel en een nette 2e stek. Het werd overigens een compleet Nederlands podium, Detz/Veldhuis pakte de 3e plaats met 11 punten. Een opvallende verschijning was het Estlandse span van Sudnikevits /Bachman. Netjes gingen ze rond en scoorden zowaar 5 punten in totaal.

Bij de ST1 was het Mark van Dellen die een sterke race afleverde. Dat zag er overigens in 1e instantie niet zo uit want Mark pakt “slechts” 6 puntjes in de 1e heat. Maar met 22 punten uit heat twee en drie waren de totaal 28 punten voldoende voor de overwinning. Ruben de Jong scoorde ook 28 punten in totaal en Reinse de Jong, ook weer ijzersterk rijdend, mocht met 27 punten als derde naar het podium. Olaf den Engelsman, toegevoegd aan dit rijdersveld, sloot helaas de rij met maar drie puntjes.

Bij de ST2 was er maar één man die aanspraak maakte op de eindoverwinning namelijk Gert-Jan Valk. Strak. Sterk sturend ging de man uit Daarle over de Staphorster piste. In zijn kielzog was het aankomend speedway talent Mark Helmhout die met twee heat overwinningen en een zes punter naar plek twee ging. Derde werd Berry de Vos, altijd goed in Staphorst. Berry scoorde één punt meer dan thuisfavoriet Erwin Mulder.

Een opvallende 1e plaats was er voor comeback kid Lazar de Vries in de klasse Jeugd 125cc. Na een vervelende beenbreuk was Lazar sterk op dreef en pakte 15 punten,genoeg voor de eerste plaats. Jeffrey Oppersma volgde prima met 12 punten net voor Joey van Kammen met 11. Overigens net zoveel als Gert Poolman, plaatselijk rijder uit Rouveen. Echter het was Joey die net beter scoorde en zo derde werd.

De regio klasse kende een mooi startveld met lokale helden. Een in het oog springende rijder was natuurlijk Dave Meijerink. Dave zou in eerste instantie het WK 250cc speedway rijden in Opole, maar helaas bleef het daarbij. Niet getreurd dacht Dave, Staphorst is vlak om de deur. Op een 125cc stuurde Dave prima mee in deze klasse, niet genoeg voor het podium.

Zoals gezegd, het begon steeds harder te regenen en donkerder te worden, zodat er voor de wedstrijd leiding geen andere keuze overbleef dan de finales niet meer te laten rijden. Volgend jaar maar weer, en dan op tijd naar Buienradar kijken mannen!
Verslag & foto's: Theun Veldhuizen