Marc Marquez wint de Superprestigio in Barcelona

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 14 december 2014 om 17:01 Geplaatst op 14.12.2014 om 17:01

Nu is het zo dat uw razende reporter niet altijd even veel aandacht besteed aan de shorttrack/flattrack klasses tijdens de baansport evenementen. Echter toen er een persbericht binnenkwam over de Superprestigio wedstrijd in Barcelona besloten we om af te reizen naar Spanje voor onze aller eerste volledige flattrack wedstrijd! De wedstrijd werd georganiseerd in het Palau Sant Jordi stadion, een overdekt stadion in het zuiden van de stad. In totaal kwamen er rond de 9000 uitzinnige fans naar Barcelona voor dit unieke flattrack evenement. Speciaal voor deze wedstrijd werd een 200 meter baan aangelegd die overigens ook voor de speedway sport geschikt zou zijn, al waren de bochten nogal krap. Flattrack: toch wel anders In de afgelopen jaren hebben we meermaals flattrack in het bijprogramma gezien tijdens verschillende wedstrijden, en werden wij niet heel erg warm van deze extra, veelal opvul, klasse tijdens de wedstrijden. Een volledige flattrack wedstrijd is toch wel even heel wat anders, speciaal ook omdat er in Barcelona volgens de officiële regels werd gereden en het echte Amerikaanse gevoel naar boven kwam tijdens dit evenement. Zo werd het publiek constant opgezweept door een zeer enthousiaste speaker die het publiek in het Spaans en Engels begeleide door de wedstrijd. De vlaggenist was ook een attractie op zich want hij werd namelijk helemaal uit Amerika over gevlogen om deze wedstrijd te vlaggen. Over de vlaggen gesproken, deze zijn ook compleet anders dan in de reguliere baansport. Zo word er haast elke ronde met een andere vlag, of meerdere, gezwaaid. De wedstrijd indeling is ook compleet anders dan tijdens de baansport wedstrijden, zo word er gestart met twee heats per rijder, vervolgens een last chance heat en uiteindelijk nog een aantal finale heats. De punten worden in de finales opgeteld en de rondes lopen ook op. De vierde finale heat van de Superprestigio werd namelijk over 16 rondes gereden. The show must go on Wat ons ook erg opviel is dat de races echt nooit worden stil gelegd als bijvoorbeeld een rijders valt. Mocht een rijder vallen dan helpen de baan-officials de rijder op de been en duwen ze indien nodig zelfs de motor aan, terwijl de race gewoon doorgaat. Wellicht een tikkeltje gevaarlijk, maar dit houd de spanning er in en zorgt niet voor ellenlange vertragingen door diskwalificaties. Marquez koning op het Spaanse zand De wedstrijd zelf bestond uit drie klasses: de Superprestigio met MotoGP rijders, de Open klasse en een junior klasse. De heat waar het allemaal om draaide bestond uit de beste rijders uit de eerste twee genoemde klassen. Nadat Marc Marquez de Superprestigio klasse wist de winnen was hij ook de snelste in de 'Super finale', die over 12 rondes werd gereden. Marquez kennen we natuurlijk als de Wereld kampioen MotoGP van dit jaar. De tweede en derde plek werden belegt door de Amerikanen Jared Mees en Kenny Noyes. Beide heren kwamen uit de Open klasse en bedrijven in Amerika op het hoogste niveau de flattrack sport. De beste flattracker van de USA, Brad Baker, was ook naar Barcelona gekomen maar hij crashte in de vrije training en kon helaas niet mee doen aan de training. Baker werd in januari nog tweede in de Super finale na een spannend gevecht met Marquez. Kylmakorpi aan de start in Open klasse De Open klasse bestond vooral uit flattrack professionals uit de USA, maar ook uit top rijders vanuit de andere motorsport takken. Vanuit de baansport zagen we Joonas Kylmakorpi aan de start. In de training ging het nog niet lekker want hij heeft slechts in 1 run een tijd weten te klokken, de wedstrijd ging echter een stuk beter. Kylmakorpi wist de eerste heat te winnen en in de tweede heat scoorde de Zweed een vijfde plek wat resulteerde in een tweede plek in zijn groep. Helaas kon hij dit goede resultaat niet omzetten in een goede plek in de finale heats. De eerste finale heat moest hij laten schieten en in de tweede finale crashte hij. In de derde en laatste finale werd hij zevende waarmee hij in totaal een achtste plek behaalde. De overwinning in deze klasse ging naar Mees die in alle heats de sterkste was.