Afgelaste wedstrijden vanwege Corona
zondag 20 september 2020 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 18 mei 2015 om 18:42
Afgelopen zaterdag waren we aanwezig bij de jaarlijkse grasbaanraces op de Nutsbaan in Joure. De club had dit jaar weinig spannends in petto en ging terug naar de basis: het grasbaanracen. Wel was er een dubbele wedstrijd gepland, zo waren eerst de Jeugd & Nationalen aan de beurt alvorens het ONK van start ging.

Het ONK programma zou rond de klok van 5 uur van start gaan, maar door het uitlopen van de crossers werd dit een kleine twee uur later. Op een baan die we niet anders kunnen omschrijven dan een akker werd de training afgewerkt. Voor de crossers geen probleem, voor de specials en de zijspannen wel degelijk. Gelukkig werd er een uitvoerige baandienst ingezet om de baan nog enigszins berijdbaar te krijgen.

Van de wedstrijden werden we echter niet bepaald vrolijk, al zagen we bij onze shorttrack vrienden wel weer mooie heats. De specials hadden nog altijd grote moeite om er iets van te maken en waren de heats na de starts al beslist. De mooiste heat zagen we in de derde heat waar Jannick de Jong de start verloor en van plek zes moest komen. Rondje voor rondje kwam hij dichter bij en wist hij alsnog een tweede plek achter Dirk Fabriek te scoren.

Tijdens de finale was het echter De Jong die er weer met de overwinning vandoor ging. Fabriek werd tweede voor Henry van der Steen die het podium completeerde. In de Senioren zagen we slechts acht rijders, met twee buitenlandse rijders. Weliswaar twee afmeldingen vanwege blessures, maar alsnog een zorgelijke ontwikkeling.

Bij de zijspannen was het deelnemersveld nog kleiner en kon het publiek genieten van zes duo's in de vliegende tapijten klasse. Twee Engelse combinaties zouden aanvankelijk ook starten maar besloten niet af te reizen vanwege een karige vergoeding zo luidde het woord uit het rennerskwartier. Doordat er slechts zes spannen aanwezig waren werd er besloten om ze allemaal maar in de baan te doen om zo vier manches te rijden.

De combinaties waren het hier echter niet mee eens en gingen in conclaaf met de wedstrijdleider die vanuit zijn wijsheid besloot dat ze niet zo moesten 'zeuren'. De baan is prima en we startten met zes spannen zo luidde het oordeel. De spannen hadden allemaal last van technische malheur, behalve het span van Matthijssen die de wedstrijd won. Vier starts en vier overwinningen gingen naar broer en zus die heer en meester waren op de lastige piste van Joure.

Het span van Detz / Velthuis ging als tweede naar het podium voor de viking Lund met z'n maatje Smit. Lund was duidelijk erg in z'n nopjes met deze mooie derde plek! De combinatie van Noordman scoorde twee tweede plekken maar viel ook twee keer uit wat resulteerde in een vierde plek voor het team van Grenier die na de technische problemen in Luedinghausen ook in Joure vaker op het middenterrein stond dan de finishlijn te passeren.

De specials nationalen traden weer aan in het A en B systeem en Mark Helmhout werd hier als winnaar in gekroond, al ging dit wat makkelijker als normaal doordat Hummel in de eerste finale crashte. Hummel kwam te wijd uit de in de bocht en ging het schut in. Na controle in het ziekenhuis moet hij een paar dagen rust houden vanwege een hersenschudding en een kneuzing in z'n hand.

Tijdens de kwalificatie was het echter stuivertje wisselen tussen beide talenten en scoorden ze beide een overwinning. De tweede plek in de einduitslag ging naar Dave Meijerink voor Niels Remmelts die na een moeilijke start van het seizoen terug in vorm is.

Al met al waren we getuige van een lange dag grasbaanracen die voor de crossers op een succes uit liep. Vooral de Jeugd & Nationaal wedstrijd kende weer een erg vol startveld mede door de vele districtslicentie houders en de terug ingevoerde Power Girls klasse.

Voor de specials en zijspannen was het een ander verhaal, van spannende races was weinig sprake. Ook had de wedstrijd wel wat meer publiek verdiend, want de gerapporteerde 1000 man klopt wat ons betreft vrij weinig. Tijdens de laatste paar finales stond er nog slechts een handje vol mensen langs te baan.

Alle uitslagen zijn de te vinden via de volgende link: http://www.baansportfansite.nl/nieuws/709/uitslagen-jeugd-nationaal-onk-in-joure.html