zaterdag 17 augustus 2019 U bent niet ingelogd (inloggen)
Geplaatst op: 8 juni 2015 om 18:42

Bielefeld - In het Duitse Bielefeld stond afgelopen zaterdag middag de tweede halve finale voor het Europees kampioenschap op het programma. Nadat in Swingfield eerder dit jaar de eerste negen plus een reserve rijder zich plaatsen moest de andere helft zich in Bielefeld bewijzen. Nederland had drie startplekken, Jannick de Jong, Pascal Swart en nationalen rijder Romano Hummel.

Hummel kreeg de kans vanwege blessures van onze top rijders had als doel om vooral ervaring op te doen en enkele punten te score. Op de lastige baan van Bielefeld reed Hummel een keurig debuut op het A niveau en wist in totaal vier punten te scoren, de C finale wist hij met een vijfde plek af te sluiten. Zijn dorpsgenoot Pascal Swart wist twee punten te scoren.

Jannick de Jong behaalde in 2013 zijn eerste EK titel op deze baan in Bielefeld en was gebrand om wederom een goed resultaat neer te zetten. In zijn eerste heat ging het echter eventjes mis toen hij met een cowboy start vertrok en tegen de vlakte ging, zijn eerste in zijn carriere en dat op zijn verjaardag! Gelukkig kon de Jong zich prima herpakken en plaatste zich vrij eenvoudig voor de A finale heat.

In deze finale moest hij het onderandere opnemen tegen een ontketende Enrico Janoschka die alle heats wist te winnen tijdens de stoffige wedstrijd. Mede door zijn bliksem starts was Janoschka iedereen te snel af, en ook in de A finale kwam hij als eersts over de finish. De Jong zat hem de hele race op de hielen maar zag geen mogelijkheid om hem te passeren. Toch was hij zeer tevreden met zijn tweede plek die uiteraard meer dan genoeg was voor de kwalificatie voor de finale in Staphorst.

Jörg Tebbe ging als tweede puntbeste de finale in en ging als derde naar het podium, ook hem zien we terug in Staphorst. Een verassende vierde plek zagen we in Tom Lamek die aanvankelijk als tweede reserve stond ingedeeld. Klaus Peter Gerdemann viel in zijn eerste heat uit bij de start en meldde zich af, hierdoor zou eerste reserver rijder Markus Eibl mogen rijden maar hij klaagde over schouder probleem. Lamek kon hierdoor vier keer rijden en wist zich met 17 punten direct voor de A finale te kwalificeren, hij sloot zijn dag af met een keurige vierde plek.

Een groot probleem tijdens deze wedstrijd was het vele stof die het de rijders lastig maakte, en ook het publiek in de bochten in een dikke laag stof verdwaasd achter liet. Stofhappen op hoog niveau met wedstrijden die in treinvorm werden afgewerkt, erg jammer, dit had anders gekunt. Ook Bernd Diener vond het in de A finale wel welletjes toen hij niks meer zag. 'Waarom zou ik mijn gezondheid op het spel zetten?' aldus de ervaren Diener.

Naast alle genoemde namen zijn ook Theo Di Palma, Mitch Godden, Alessandro Milanese en Richard Wolff geplaatst voor Staphorst. De startlijst is nu compleet en zal bestaan uit deelnemers uit maar liefst zes verschillende landen! Vanuit Nederland zullen De Jong, Theo Pijper en Henry van de Steen de Nederlandse kleuren vertegenwoordigen.

Alle uitslagen in blokjes schema zijn op onze LIVE uitslagen pagina terug te lezen.