Zweden verbaasd vriend en vijand tijdens de SWC finale in Vojens!

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 15 juni 2015 om 19:04 Geplaatst op 15.06.2015 om 19:04

De Speedway World Cup is dit jaar gewonnen door de absolute underdog: Zweden! Net als elk jaar was de finale wedstrijd van de SWC weer een echte kraker waar alle vier de teams alles gaven tijdens een epische strijd op de speedway baan in Vojens. De wedstrijd stond echter oorspronkelijke gepland voor afgelopen zaterdag maar het typische Deense zomer weer gooide roet in het eten.

Veel kritiek kwam op het besluit om zaterdag toch proberen te rijden, maar na de eerste heat werd het al duidelijk: dit word niks. De volgende dag was het op enkele spatters gelukkig droog en brak zelfs af en toe de zon door. Hierdoor kon ook uw razende reporter afreizen nadat we zaterdag uiteraard in Loppersum aanwezig waren. De vele fans kwamen gelukkig ook weer terug naar het stadion, en vooral voor de Deense fans was het smullen. Even leek het er op dat de titel net als vorig jaar naar de Denen ging, maar niets bleek minder waar, speedway blijft een ontzettend onvoorspelbare de dramavolle sport.

De gehele wedstrijd werden de punten verspreid over alle landen waardoor de score erg dichtbij elkaar bleef. Australie mocht als enigste een keer een joker in zetten, maar door een laatste plek konden ze geen extra punten verdienen. De races waren ongekend spannend, en dit was toch wel een hele verassing na vele saaie wedstrijden in Vojens. De regen heeft de baan veel goeds gedaan, meerdere lijnen waren beschikbaar voor de rijders.

In de eerste heat zagen we gelijk al hoe close de wedstrijd zou worden nadat alle vier de rijders op dezelfde lijn de eerste bocht in gingen. Kenneth Bjerre kon echter geen kant meer op en kon niks anders doen dan de motor los laten en de airfence in te gaan. Wat mogen we ons toch gelukkig prijzen met deze airfences, geen airfence = geen speedway. Bjerre stond gelukkig weer snel op en alle vier de rijders mochten weer na het startlint.

Tijdens heat 19 konden de Denen de titel alvast binnenhalen, maar tijdens de start liet de motor van Kenneth Bjerre hem in de steek waardoor de beslissing ging vallen tijdens de alles beslissende laatste heat. Na een super spannende race tussen Fredrik Lindgren en Maciej Janowski waar beide heren elkaar meermaals passeerden kwam Zweden in eens terug tot slechts een puntje achterstand op Denemarken. Hierdoor kwamen ook Polen en Australie op gelijk aantal punten, alle podium plekken waren nog niet beslist!

De Poolse rijder Przemyslaw Pawlicki wist aanvankelijk de leiding te pakken tijdens heat 20 met Niels Kristian Iversen volgend op plek twee. In de tweede bocht ging het helemaal mis toen Iversen vol in Pawlicki reed en hierdoor crashte. Holder kwam hierdoor ook in de problemen en kon niks anders dan de motor neergooien. Iversen werd uiteraard gediskwalificeerd en Denemarken kon hierdoor fluiten naar de overwinning. De teambaas was niet erg gecharmeerd van deze beslissing en vond dat de schuld bij de Pool lag.

In de herstart wist Andreas Jonsson z'n hoofd koel te houden en nadat Pawlicki de controle iets verloor binnendoor te schieten en de leiding over te nemen. Deze koppositie liet de Zweed zich niet meer afnemen en werden de underdogs voor het eerst in elf jaar weer kampioen van de Speedway World Cup. Tijdens de afgelopen jaren was het telkens Denemarken of Polen die de overwinning pakten. Pawlicki werd uiteindelijk tweede tijdens deze heat en stelden hiermee de derde plek vast. Een top prestatie voor zo'n jong team, en zonder hun geliefde captain Jaroslaw Hampel!

Zweden - 34
1.
Antonio Lindback - 7 (0,2,3,0,2)
2. Andreas Jonsson - 12 (3,3,1,2,3)
3. Linus Sundstrom - 4 (0,d,2,1,1)
4. Fredrik Lindgren - 11 (3,2,1,2,3)

Denemarken - 32
1.
Peter Kildemand - 13 (3,1,3,3,3)
2. Nicki Pedersen - 4 (0,F,1,1,2)
3. Niels Kristian Iversen - 9 (2,3,3,1,F)
4. Kenneth Bjerre - 6 (3,1,0,2,d)

Polen - 27
1.
Bartosz Zmarzlik - 3 (1,0,1,1,0)
2. Krzysztof Buczkowski - 4 (1,1,2,0,-)
3. Maciej Janowski - 11 (1,3,2,3,F,2)
4. Przemyslaw Pawlicki - 9 (2,3,2,0,2)

Australie - 26
1.
Chris Holder - 8 (0,2,3,F!,2,1)
2. Jason Doyle - 8 (1,0,d,3,3,1)
3. Nick Morris - 2 (2,0,0,-,-)
4. Troy Batchelor - 8 (2,2,0,3,1)