Nicki Pedersen wint eerste ronde EK Speedway in Torun

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 21 juni 2015 om 09:10 Geplaatst op 21.06.2015 om 09:10

Het Europees kampioenschap speedway is gisteravond van start gegaan in de MotoArena van Torun! One Sport organiseert net als vorig jaar deze serie die over vier wedstrijden gehouden. Naast twee wedstrijden in Polen, Torun en Ostrow, gaan we ook naar Duitsland (Landshut) en Zweden (Kumla) in de komende maanden.

Dat One Sport flink aan de weg aan het timmeren is was al duidelijk, maar daarboven op kregen we nog een verassing te horen tijdens de ingelaste persconferentie die vlak voor de wedstrijd werd gehouden. Voor de komende 10 jaar zal One Sport het EK Speedway organiseren, werd bekend gemaakt, daarnaast worden ze ook de promotor van de WK Speedway U21 serie en het WK Speedway 250cc! Goed nieuws voor de speedway sport die hierdoor nog verder omhoog word gelift.

Over naar de wedstrijd: het werd weer een echte kraker! Op de perfect geprepareerde speedway baan is top speedway mogelijk, en werd weer geboden door de EK finalisten. Dat Nicki Pedersen volop geniet van de fluitconcerten tegen hem bleek maar weer want de Deen gaat echt niet gebukt onder alle kritiek. Pedersen wist na een sensationele finale heat de wedstrijd op zijn naam te schrijven!

Pedersen is absoluut niet populair in Polen nadat hij meerdere malen rijders zonder pardon tegen de vlakte werkt. Onlangs was Greg Hancock aan de beurt die op zijn beurt jaren van opgekropte woede liet ontsnappen, en Pedersen als een echte rugby speler een pak slaag verkocht. Dit alles gebeurde slechts enkele dagen geleden in Zweden, gisteravond was Pedersen er gewoon weer bij gebruikte de negativieteit tegen hem als extra boost om te scoren.

Tijdens de laatste finale heat werd er tot de laatste ronde geknokt tussen Pedersen, thuisrijder Pawel Przedpelski, Emil Sayfutdinov en Antonio Lindback. Alle top landen waren aanwezig in deze heat waar Pedersen uiteindelijk als eerste de finishlijn passeerde. Przedpelski en Sayfutdinov wisselden meerdere keren van plek, en stonden in de genoemde volgorde op het podium tot grote vreugde van beide heren!

Vooral de wildcard rijder, Przedpelski, maakte een erg sterkte indruk. Weliswaar is Torun zijn thuisbaan in de Ekstraliga, maar toch, hij flikt het wel even voor een redelijk gevuld stadion die kompleet uit z’n dak ging. De Pool moest echter wel eerst via de halve finale komen, die hij overigens glansrijk op zijn naam schreef. Pedersen won dan wel de wedstrijd, maar moest eerst ook via de halve finale komen waarin hij tweede werd, net genoeg dus! Uitgeschakeld werden Grigory Laguta en Peter Kildemand die hiermee vijfde en zesde werden.

Een opvallend resultaat zagen we van de jonge Tsjech Vaclav Milik die een keurige negende plek behaalde. Milik zat er elke heat strak bij en wist aardig wat puntjes te scoren. De Tsjech wist zich een aantal weken te plaatsen voor het EK via de zogenoemde Challenge wedstrijd die ook in Torun werd georganiseerd na het falen van de Sloveense club van Lendava die hun baan niet voor elkaar had.

Veel kritiek kwam er aanvankelijk voor de wildcard keuzes van One Sport. Uit marketing oogpunt werd ook Martin Smolinski gekozen om de hele cyclus mee te rijden, dit echter zonder veel resultaat want de Duitser had niet veel in te brengen in dit startveld. Met slechts een puntje sloot Smoli de wedstrijd af.

De uitslag:

1. Nicki Pedersen (DK) - 15 (2,2,3,3,2,3)
2. Paweł Przedpełski (PL) - 12 (2,3,2,1,2,2)
3. Emil Sayfutdinov (RU) - 16 (3,3,3,3,3,1)
4. Antonio Lindback (SE) - 12 (3,1,3,2,3,0)
--
5. Grigory Laguta (RU) - 9 (0,3,3,2,1)
6. Peter Kildemand (DK) - 10 (3,R,1,3,3)
--
7. Artiom Łaguta (RU) - 8 (2,1,2,3,0)
8. Piotr Protasiewicz (PL) - 8 (1,2,2,1,2)
9. Vaclav Milik (CZ) - 7 (0,2,2,0,3)
10. Tomasz Jędrzejak (PL) - 6 (1,3,0,2,0)
11. Tomasz Gollob (PL) - 6 (2,1,1,1,1)
12. Przemysław Pawlicki (PL) - 5 (1,2,0,0,2)
13. Martin Vaculik (SK) - 5 (1,1,0,2,1)
14. Janusz Kołodziej (PL) - 4 (3,0,0,1,0)
15. Hans Andersen (DK) - 2 (0,0,1,0,1)
16. Martin Smolinski (DE) - 1 (0,0,1,0,0)
17. Adrian Miedziński - NS
18.
Kacper Gomólski - NS