Greg Hancock scoort maximaal tijdens de afsluitende GP in Melbourne

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 25 oktober 2015 om 00:31 Geplaatst op 25.10.2015 om 00:31

In het inmense Etihad Stadion in Melbourne heeft good old Greg Hancock de afsluitende GP van het jaar gewonnen. Met een maximale score van 21 punten was de veteraan verruit de beste rijder, en heeft hij hiermee zijn tweede plek in het kampioenschap zeker weten te stellen. Niels Kristian Iversen en Maciej Janowski werden tweede en derde.

Voor het eerst in jaren is de GP serie weer afgereist naar Australie en het werd een echte dijk van een wedstrijd. Ruim 26.000 mensen kwamen af op deze premiere van het vijfjarige contract van de GP in Melbourne. Het stadion zal welliswaar niet helemaal vol, maar als je het target van 18.000 man er naast zet is het toch zeker wel een groot succes.

Ondanks dat het een tijdelijke baan was werd er fantastische speedway geboden. Dit keer werd er een wat langere baan neer gelegd dan de andere tijdelijke banen zoals in Cardiff en Stockholm, en was de baan met 346 meter in een perfecte vorm opgebouwd aldus de zeer tevreden rijders. De baan zorgde voor geen enkel probleem, en hield zich perfect met geen gaten of rillen.

De wedstrijd zelf kenden naast spannende heats ook de nodige drama met zelfs een flinke vechtpartij. Tijdens de achtste heat ging het mis tussen wildcard rijder Sam Masters en de altijd strijdlustige Nicki Pedersen. Een woordenwisseling tussen de beide heren eindigde in het nodige duw en trekwerk bij het verlaten van de baan. Hierna begonnen ook de monteurs van Pedersen zich er mee te bemoeien en ging het helemaal los. Masters wist zelfs nog een flinke kaakslag uit te delen aan een van Pedersen z'n monteurs waarna het 'spektakel' over was.

Dit soort opstootjes zijn misschien niet helemaal de bedoeling, maar zorgen wel voor wat extra dimensie in de wedstrijden. Het publiek vond het echter prachtig en zoals wel vaker werd Pedersen flink uitgejoeld door de Australische toeschouwers. Pedersen krijgt hier echter alleen maar een extra kik door om gewoon vrolijk verder te rijden.

De top acht rijders in de eindstand plaatsen zich automatisch voor de GP's van volgend jaar, en drie weken geleden in Torun leek het er op dat alles al beslist was. Tussen Chris Holder en reserve rijder Peter Kildemand zaten 14 punten, wat genoeg zou moeten zijn. Toch had Holder een enorme slechte dag en werd zijn voorsprong rap ingehaald door de Deen.

Kildemand wist zich te plaatsen voor de halve finales met nog vier punten tussen de beide heren. De Deen wist de start te winnen, tot dat Tai Woffinden onderuit ging en de start overnieuw moest. Helaas voor Kildemand wist hij niet verder te komen dan een derde plek, en plaatste zich dus niet voor de finale heat. Dit tot grote opluchting van Holder die zich hierdoor gewoon plaatst voor de GP's van 2016.

Naast deze strijd voor de kampioenspunten had het ook nog spannend kunnen worden tussen Hancock en Pedersen. Slechts twee punten verschil zat er tussen de twee voor plek twee en drie in het kampioenschap. Hancock verpulverde echter het resultaat van de Deen waardoor hij tweede werd nadat hij vorig jaar nog de titel wist te veroveren. De 45 jarige verkeerd nog altijd in topvorm en gaat ook volgend jaar gewoon nog een jaartje door.

De finae heat had een flinke kraker kunnen worden, en het publiek stond massaal achter Jason Doyle die zich als enige thuisrijder enigsinds wist te bewijzen. In de eerste bocht ging het mis tussen Hancock en Doyle, hierdoor ging ook de sterkrijdende Poolse rijder Maciej Janowski onderuit. Doyle verloor zijn bewustzijn en werd afgevoerd naar het ziekenhuis waarna hij later gelukkig snel weer bij kwam. Via zijn Facebook account heeft hij laten weten dat hij OK is.

De uitslag:

1. Greg Hancock (US) - 21 (3,3,3,3,3,3,3)
2. Niels Kristian Iversen (DK) - 15 (3,2,F,2,3,3,2)
3. Maciej Janowski (PL) - 11 (3,1,1,3,0,2,1)
4. Jason Doyle (AU) - 11 (1,3,2,0,3,2,-)
--
5. Peter Kildemand (DK) - 13 (3,3,3,1,2,1)
6. Tai Woffinden (GB) - 12 (2,2,2,3,3,F)
7. Andreas Jonsson (SE) - 12 (2,2,3,2,2,1)
8. Krzysztof Kasprzak (PL) - 9 (1,1,3,3,1,0)
--
9. Matej Zagar (SK) - 7 (1,3,0,1,2)
10. Michael Jepsen Jensen (DK) - 7 (0,1,2,2,2)
11. Nicki Pedersen (DK) - 7 (2,2,1,1,1)
12. Sam Masters (AU) - 5 (2,0,1,2,0)
13. Tomas H. Jonasson (SE) - 4 (0,1,2,0,1)
14. Troy Batchelor (AU) - 2 (0,0,0,1,1)
15. Chris Holder (AU) - 2 (1,0,1,0,0)
16. Chris Harris (GB) - 0 (0,R,0,F,0)